Komkommerprijs op hoog niveau in zomerweken

Het is hartje zomer. Wat betekent dat voor de kasgroentenprijzen? Een blik op de VBT-cijfers van de afgelopen weken leert dat de tomatenprijzen sinds medio juli zijn gezakt, dat de komkommerprijzen juist flink zijn gestegen en dat het met de paprikaprijzen nog altijd niet echt wil vlotten.

Over week 31 werd er bij de veilingen van het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties (VBT) voor tomaten een middenprijs genoteerd van 36,5 eurocent voor een kilo losse tomaten en 33,7 eurocent voor een kilo trostomaten. Daarmee zakte de prijs ten opzichte van week 30. De prijs ligt in week 30 en week 31 onder het vijfjarig gemiddelde.

De komkommerprijs bleef nagenoeg stabiel en kwam uit op 56,4 eurocent per stuk in week 31. Net iets minder dan de 58,2 eurocent per stuk, de middenprijs in week 30. Al sinds week 25 zit de middenprijs in de lift, waarbij pas van week 30 op week 31 de stijging een halt werd toegeroepen. De prijs ligt ruim boven het vijfjarig gemiddelde en van een zomerdip, zoals in 2020 en 2021 sprake was, is nu (nog) geen sprake. 

Over de hele linie ligt de middenprijs voor paprika de afgelopen drie weken onder het vijfjarig gemiddelde. Dat geldt voor alle kleurtjes. In week 31 ging geel weg voor 84,5 eurocent per kilo, groen voor 86,6 eurocent per kilo en rood voor 55,4 eurocent per kilo.

De aubergineprijs in week 31 is ten opzichte van week 30 ook gezakt, tot 38,7 eurocent per kilo. De prijs voor groene courgettes is iets gestegen tot 15,2 eurocent per stuk. De slaprijzen liggen tussen de 20 en 30 eurocent per stuk, uitgezonderd ijsbergsla, goed voor 32,1 eurocent per stuk in week 31. 

Bij het zachtfruit is vorige week de middenprijs over de hele linie gestegen tot ruim 2,35 euro per kilo. Sonsation en Elsanta leveren allebei kiloprijzen van nipt boven de 3 euro op. Frambozen gingen in week 31 gemiddeld weg voor ruim 8,61 euro per kilo en bramen voor net iets meer dan 4 euro per kilo. 

Bekijk hier de VBT-weekcijfers over week 31 voor groenten en fruit. De bovenstaande grafieken komen van de pagina met landbouwcijfers van het Vlaams Departement Landbouw en Visserij.


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven