Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Sabine Grallet Dupic, La Maison de la Mirabelle:

"De mirabellen hadden aan het begin van de oogst al een hoog suikergehalte"

Tien dagen na het begin van het seizoen is de Lotharingse mirabellenoogst in volle gang. Deze kleine steenvrucht (pruim) met een zeer korte seizoensperiode, een waar symbool van de regio, is sinds 1995 in het bezit van een BGA: "Volgens de specificaties moeten we drie criteria respecteren: onze mirabellen moeten allemaal een doorsnede hebben van meer dan 22 mm, een tamelijk gele kleur hebben en een suikergehalte van meer dan 15 graden Brix",vertelt Sabine Grallet Dupic, mirabellenteler bij La Maison de la Mirabelle.

Een stukje familiegeschiedenis
Op het teeltbedrijf worden al vijf generaties lang Lotharingse mirabellen geteeld. Op dit moment beslaan de mirabellen-boomgaarden ongeveer 30 hectare waar zo'n 6.000 bomen op staan. "De mirabel is altijd het belangrijkste product van het bedrijf geweest. We willen dit gegeven in stand houden en dit culturele erfgoed doorgeven aan onze kinderen en de generaties daarna. Daarom vernieuwen we onze boomgaarden regelmatig, net als onze ouders en grootouders dat vóór ons deden. Het is belangrijk te weten dat een mirabelleboom 7-8 jaar nodig heeft om in productie te komen en dat hij na 40 jaar minder productief wordt."

Driekwart van de wereldteelt van mirabellen vindt plaats in Lotharingen
Dat de regio Lotharingen driekwart van de totale teelt van mirabellen van over de hele wereld voor haar rekening neemt, komt doordat de bodem- en klimaatomstandigheden ideaal zijn voor onder meer de Nancy-mirabelle De smaakkenmerken kunnen volledig tot uiting  komen. "We hebben twee belangrijke bondgenoten: de bodem en het klimaat. Hierdoor profiteren we van een klei-kalkachtige bodem van meer dan 30% en kunnen we dit jaar goed tegen de droogte, want het water dat zich tijdens de winter in de bodem heeft opgehoopt, wordt er geleidelijk door de bomen uitgehaald. Het voor de regio kenmerkende klimaat, met aanzienlijke temperatuurverschillen tussen zomer en winter en tussen dag en nacht in het zomerseizoen, zorgt bovendien voor het uiterlijk en de smaak die specifiek zijn voor de Lotharingse mirabel. Degenen die hebben geprobeerd mirabellen uit andere regio's te kopiëren, is het nooit gelukt dezelfde smaak te vangen als de mirabellen uit Lotharingen."

Een gunstig klimaat voor mirabellen van goede kwaliteit
Dit jaar mag het seizoen er wat de opbrengsten betreft dan wel normaal uitzien, dankzij het grote aantal zonuren hebben de mirabellen zich volgezogen met suiker en dus van uitstekende kwaliteit. "Het is ons gelukt om van de eerste geoogste mirabellen mirabellenpruimentaarten zonder suiker te maken. De mirabellen waren van zichzelf al zoet genoeg", preciseert de teler om haar punt te verduidelijken.

Een kleine steenvrucht die op verschillende manieren kan worden geconsumeerd
La Maison de la Mirabelle bewaart een deel van de oogst om ter plaatse te worden gedistilleerd, maar stuurt de rest naar coöperatie Véga Fruits. In het kader hiervan worden de mirabellen gesorteerd om te worden verkocht op de markten en aan de inkoopcentrales. Het mirabelleseizoen is bijzonder kort, ongeveer 5 tot 6 weken. Daarom beschikt de coöperatie over een diepvriesinstallatie om het hele jaar door van dit zoete fruit te kunnen genieten. De mirabellen kunnen ook gedroogd en half gekookt worden gegeten. In dat geval worden ze "grignottines" genoemd. Het drogen en half koken levert een droge vrucht op die een zachte textuur behoudt. Kinderen kunnen met mirabellen kennismaken in de vorm van vruchtensaus. Omdat we midden in het seizoen zitten, is het op dit moment echter beter om ze vers te eten!

La Maison de la Mirabelle bezoeken
Om hun passie met het grote publiek te kunnen delen, biedt La Maison de la Mirabelle rondleidingen rondom deze iconische steenvrucht. Bezoekers kunnen een film bekijken die laat zien waarom de mirabellenboom zo populair is in Lotharingen en om meer te weten te kunnen komen over de traditionele teeltwijze die ervoor wordt toegepast. Bezoekers kunnen daarna het hart van de distilleerderij binnengaan, dat wordt opgeluisterd door een klank- en lichtspel, alvorens af te sluiten met een proeverij in een warme zaal die speciaal aan de kleine ster van de regio is gewijd.

Voor meer informatie:
Sabine Grallet Dupic
La Maison de la Mirabelle
03 83 72 32 26
www.maisondelamirabelle.com 
sabine@maisondelamirabelle.com 

Publicatiedatum: