Optimale opbrengsten op de kleinste oppervlakte, vlakbij het verkooppunt

Vertical farm getest bij supermarkt voor de deur

In samenwerking met het Israëlische tech-bedrijf Vertical Field worden kruiden en sla gekweekt en geoogst in een container voor de Billa Plus-winkel aan de Wienerberg Straße 27 in Wenen. De planten worden op verschillende niveaus boven elkaar geteeld en na de oogst rechtstreeks op de markt verkocht. Eén container kan ongeveer 2.000 tot 3.000 eenheden per maand opleveren. Dit betekent dat de markt bijna elke dag van verse kruiden en sla uit de container wordt voorzien. Om te beginnen is er peterselie, basilicum, koriander, eikenbladsla en lollo-sla. Alle geoogste producten worden verkocht met kluit, om een langere houdbaarheid te garanderen.

"Verticale teelt is een vooruitstrevend idee om voedsel zo vers mogelijk aan te bieden. Bij Billa kijken we steeds meer naar alternatieve concepten en ideeën om duurzame manieren van voedselproductie te ondersteunen of - zoals in dit geval - om ze zelf te volgen. Verticale teelt betekent optimale gewasopbrengsten op een zo klein mogelijke oppervlakte, op slechts een paar meter van het verkooppunt," legt Billa-verkoopdirecteur Eric Scharnitz uit. "Dit vergroot de leveringszekerheid en onze klanten kunnen kiezen uit lokale assortimenten, het hele jaar door en letterlijk voor de deur."

De container in de Wienerberg Straße 27 is eind juli aan de eerste groeicyclus begonnen. Door een raam kunnen geïnteresseerde klanten de planten zien groeien. De eerste oogst van peterselie, basilicum en meer is gepland voor de tweede helft van augustus; vanaf dan zullen de verse kruiden en sla ook verkrijgbaar zijn in de Billa Plus-winkel. De bouw van een tweede container is gepland voor later dit jaar, ook ergens in Wenen.

Verticale teelt
Dankzij de samenwerking met Vertical Field kan Billa het hele jaar door en anticyclisch groenten en fruit telen in dichtbevolkte stedelijke gebieden op slechts een paar vierkante meter. Dit wordt mogelijk gemaakt door een 16-uurs verlichtingssysteem met LED-lampen, een klimaatregelingssysteem dat zorgt voor een optimale temperatuur en vochtigheid in de ruimte, en speciale water- en voedingsstoffentoevoer voor de planten.

Volgens Vertical Field zijn de klimaatvriendelijke effecten aanzienlijk: er is 90% minder waterverbruik, 50% minder CO2-uitstoot en er is 30 keer minder ruimte nodig dan voor vollegrondsteelt. Dankzij de beschermde omgeving zijn er ook geen gewasbeschermingsmiddelen nodig, en aangezien de producten rechtstreeks op de plaatselijke markt worden verkocht, worden de transportafstanden tot een minimum beperkt. Planten en oogsten volgens de behoeften en aangepast aan de respectieve locatie moet ook zorgen voor minder voedselverspilling op de markt.

"Ik denk dat we allemaal moeten nadenken over de vraag hoe we in de toekomst een groeiende wereldbevolking kunnen voeden terwijl tegelijkertijd de oogstopbrengsten steeds kleiner worden als gevolg van bodemafdekking, monoculturen, het gebruik van chemische stoffen en de gevolgen van de klimaatverandering. Het ontwikkelen van nieuwe tuinbouwarealen ten koste van ons ecosysteem en klimaat kan niet de oplossing zijn, maar verticale teelt wel, vooral in stedelijke gebieden," aldus Ronen Redel, VP Business Development van Vertical Field, een groot tech-bedrijf dat verschillende verticale oplossingen ontwikkelt. Wereldwijd zijn al verschillende projecten uitgevoerd in samenwerking met retailers, restaurants en andere instellingen. Vertical Field biedt infrastructuur, knowhow en holistische ondersteuning, van teelt tot verkoop.

Als het proefproject Vertical Farming van Billa en Vertical Field slaagt, zullen er voor diverse Billa Plus-winkels nog meer containers worden geplaatst.

Voor meer informatie:
www.billa.at 
www.verticalfield.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven