BLE rapport week 30:

Italiaanse Victoria en Black Magic druiven domineren Duitse markt

Italiaanse druiven domineerden de markt duidelijk: Victoria en Black Magic-druiven sprongen eruit. Goederen uit Italië hadden duidelijk aan terrein gewonnen en doken op in Berlijn en Frankfurt. Volgens BLE was de aanwezigheid van Spaans fruit licht gedaald, en die van Egyptische goederen nog meer. Het assortiment werd aangevuld met partijen van hoge kwaliteit uit Frankrijk, goedkopere uit Griekenland en wat partijen uit Iran.

Over het algemeen was de vraag vrij rustig. Dankzij de ruime beschikbaarheid van Italiaanse goederen kon daaraan zonder problemen worden voldaan. In Hamburg vertoonden de prijzen over het algemeen een neerwaartse tendens: veel handelaren probeerden de verkoop te bespoedigen via acties, maar dit was niet altijd succesvol. Keulen zag hogere prijzen, terwijl de prijzen in Berlijn niet noemenswaardig veranderden. Daar begon ook de Red Flame Seedless op de markt te komen, voor €4 per kilo.

Appels
De Europese nieuwe oogst bleef aan belang winnen: De eerste Elstar-appelen zijn aangekomen, maar kostten los verpakt in Hamburg een fikse €2,40 per kg. Hoewel de producten qua smaak nog niet helemaal naar wens waren, verliep de verkoop vrij vlot. Producten uit Nieuw-Zeeland bleven de overhand hebben op die uit Chili.

Peren
De influx uit Zuid-Afrika was groter dan die uit Chili, maar beide landen hadden terrein verloren. Producten van de binnenlandse markt, Nederland, Italië en België hadden slechts een aanvullend karakter.

Aardbeien
Net als de vorige weken domineerden binnenlandse goederen de markt. Nederlandse, Belgische en Poolse goederen hadden meestal slechts een aanvullende status. Het aanbod was afgenomen. De afname van het assortiment was echter niet al te heftig, omdat de vraag ook was afgenomen.

Abrikozen
Turkse en Franse leveringen waren dominant. Producten uit Spanje en Italië vulden de markt aan. Producten uit Moldavië en Polen vervolledigden het assortiment. Lokaal fruit was het duurst. In Hamburg verschenen Oostenrijkse abrikozen voor €4,- per kg.

Kersen
De aanwezigheid van lokale en Turkse artikelen was duidelijk beperkt; het seizoen is duidelijk over zijn hoogtepunt heen. Aanvullende goederen kwamen uit Polen, België en Griekenland. De klanten grepen graag naar artikelen fruit, vanaf 28 mm.

Perziken en nectarines
De Spaanse goederen overheersten het Italiaanse en Franse fruit. Het assortiment werd gecompleteerd door fruit uit Turkije en Griekenland. Hoewel de beschikbaarheid beperkt was, kon prima aan de vraag worden voldaan. In Hamburg en Keulen werden lagere prijzen waargenomen, omdat de voorraden waren toegenomen.

Pruimen
Duitse partijen waren het belangrijkst: Cacaks Schöne, Katinka, diverse Top-variëteiten en Bühler Frühzwetschge vormden de basis van het productassortiment. Lepotica uit verschillende Oost-Europese landen werden iets belangrijker. De import uit Spanje en Italië had een aanvullend karakter. Het aanbod was over het algemeen groter geworden.

Citroenen
De invoer uit Zuid-Afrika was groter dan de influx uit Argentinië. De bevoorrading vanuit Spanje had een aanvullend karakter. Hoewel het aanbod beperkter was geworden, was het nog steeds voldoende om aan de vraag te voldoen. De prijzen bleven grotendeels constant.

Bananen
De leveringen waren goed afgestemd op de verkoopmogelijkheden. Deze waren op sommige plaatsen beperkt door de zomervakantie en de hoge zomertemperaturen. De prijzen bleven over het algemeen stabiel.

Bloemkool
Lokale goederen hadden amper concurrentie; slechts af en toe waren er Nederlandse en Belgische partijen verkrijgbaar. De hitte had een merkbaar effect op de vraag. Bovendien was de kwaliteit van de goederen niet 100%. Voorraden en gebrekkige partijen waren in sommige gevallen het resultaat.

Sla
Hier hadden binnenlandse goederen de overhand op Belgische producten. In Keulen waren er ook Nederlandse items beschikbaar. Belgische goederen waren vaak goedkoper, zodat hun prijs in de buurt kwam van die van Duitse partijen. IJsbergsla kwam uit Duitsland en Nederland. De markt was kalm.

Komkommers
In het geval van de komkommers bestond het assortiment uit binnenlandse, Nederlandse en Belgische partijen. De markten meldden prijsstijgingen, soms vrij sterk. De leveringen uit Nederland kwamen tot stilstand door de boerenprotesten, wat uiteraard gevolgen had voor de prijzen van Duitse producten.

Tomaten
Nederlandse en Belgische leveringen domineerden de markt. Het aanbod was toegenomen en dit was voldoende om aan de vraag te voldoen. Prijzen vertoonden een neerwaartse trend omdat de klanten niet enthousiast genoeg waren. Vooral Belgische goederen werden door de prijsverlagingen getroffen.

Paprika's
Nederlandse partijen waren groter dan Turkse en Belgische partijen. Hoewel de beschikbaarheid beperkt was, was deze toch voldoende om aan de vraag te voldoen. Aangezien de zaken rustig maar gestaag verlopen, vertonen de prijzen een neerwaartse tendens.

Bron: BLE 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven