Goede prijzen voor (water)meloen uit Spaanse La Mancha

Het hoofd van de afdeling Handel van de Interprofessionele Organisatie voor Meloen en Watermeloen van Castilla-La Mancha, Antonio Atienza, is blij met de fatsoenlijke prijzen waarmee het seizoen twee weken geleden is begonnen. "Het seizoen is heel goed van start gegaan. De kosten zijn gestegen, maar de prijzen liggen op een redelijk niveau", merkt hij op.

De tevens vicevoorzitter van de veiling en directeur van het bedrijf MercoMancha is opgezet met de mooie waarden die tijdens de eerste verkoopsessies werden behaald. Op 29 juli ging meloen over de toonbank voor een prijs tussen 20 en 37 cent per kilo en watermeloen voor 32 à 42 cent (de noteringen voor 4 augustus werden niet bekendgemaakt).

Hij vertrouwt erop dat de prijzen zullen worden gehandhaafd om een goed seizoen te kunnen draaien, vooral voor watermeloen. "We verwachten een licht winstgevende afzet dit jaar. De markten zijn actief, mede door de hoge zomertemperaturen. Als de prijzen hoog zijn, is dat goed voor ons allemaal", zegt hij.

De vertegenwoordiger van de handelaren in de interprofessionele organisatie (de andere pijler is die van de telers) staat aan het hoofd van een van de belangrijkste bedrijven in de afzet van landbouw- en voedingsproducten in de provincie.

Mercomancha zet gemiddeld tussen de 11.000 en 12.000 ton meloen en tussen de 9.000 en 10.000 ton watermeloen af, die grotendeels worden ingekocht door de Mercadona-groep.

Er wordt ook een deel op andere markten verkocht en de kleinere maten gaan vooral naar het buitenland, met Duitsland en Frankrijk op kop.

De traceerbaarheid van het fruit van eigen telers en andere leveranciers wordt in alle delen van het proces gegarandeerd. Het bedrijf staat in voor de sortering, verpakking en verzending naar de distributiecentra.

Zowel de woordvoerder van de handelaren als de verantwoordelijke voor de teelttak, Cristóbal Jiménez, tevens voorzitter van de veiling, leggen grote nadruk op een goede teeltplanning.

Jiménez benadrukt dat dankzij de reductie van het teeltareaal in de afgelopen twee jaar het aanbod aan de vraag werd aangepast en de teelt zo rendabel werd gehouden.

"De oogst verloopt goed", zegt hij, maar hij wijst er tegelijkertijd op dat de telers aankijken tegen een stijging van 30% van de teeltkosten.

"De markt", voegt hij eraan toe, "is momenteel zeer dynamisch, terwijl er een paar maand geleden gedurende 20 dagen nog een aanbodtekort ontstond aan het einde van het seizoen in het zuiden en oosten van Spanje en de consumentenprijzen omhoog schoten tot maxima van wel 12 euro voor watermeloen."

"Voorlopig blijven de prijzen voor iedereen redelijk omdat de vraag aangepast is aan het aanbod, zowel voor de telers als de consumenten", besluit hij.

Bron: Lanzadigital.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven