Sinaasappelteelt Zuid-Afrika groeit naar verwachting met 6%

De sinaasappelteelt in Zuid-Afrika zal in 2021/22 naar verwachting met 6% toenemen tot 1,6 mln ton. Deze stijging is gebaseerd op de groei van het geoogste areaal en de bovengemiddelde regenval gedurende het hele seizoen in de belangrijkste teeltgebieden. Dit laatste heeft ervoor gezorgd dat er voldoende irrigatiewater beschikbaar was en dat de omstandigheden bevorderlijk waren. Sinaasappelen worden normaliter tussen maart en september geoogst en het effect van Covid-19 op de teelt, de oogst en de arbeid is tot nu toe minimaal geweest.

De teelt en de opbrengst van sinaasappelen zijn sinds 2017/18 marginaal toegenomen als gevolg van verschuivingen in de sector naar de teelt van easy peelers. Zuid-Afrika zal in 2021/22 naar verwachting de achtste grootste leverancier zijn na Braziliƫ, China, de Europese Unie, Mexico, de Verenigde Staten, Egypte en Turkije, waarmee een trend van de afgelopen 7 jaar wordt voortgezet.

Het geoogste sinaasappelareaal zal naar verwachting met 2% toenemen tot meer dan 43.000 ha in 2021/22, ten opzichte van 42.360 ha in 2020/21, dankzij de toename van het geoogste areaal van pitloze sinaasappelrassen en laatrijpe rassen. Deze stijging zal gedeeltelijk worden tenietgedaan door de verschuiving van de teelt van sinaasappelen naar easy peelers in de teeltgebieden West-Kaap en Limpopo. Limpopo is het belangrijkste teeltgebied voor sinaasappelen met 48% van het totale beplante areaal, gevolgd door Oost-Kaap (26%) en West-Kaap (15%).

Valencia's zijn goed voor ongeveer twee derde van het totale beplante areaal en Navels zijn goed voor het overige een derde. De meest aangeplante variƫteit is de Midnight, goed voor 25% van het totale areaal, gevolgd door de Valencia Late met 12% en de Delta met 10 %.

Klik hier om het volledige verslag te lezen.

Bron: apps.fas.usda.gov


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven