Randolf Aaldijk, Origin Fruit Direct:

"Hoofdbrekens bij citrusimporteurs na fyto-blokkade"

Tholen - "We zijn helemaal krankjorum geworden." De frustratie bij Randolf Aaldijk van Origin Fruit Direct liegt er niet om. De afgelopen weken ging er dan ook nogal wat energie naar dingen waar hij zich liever niet dagelijks druk over maakt. Neem de nieuwe wetgeving rond de koudebehandeling van Zuid-Afrikaanse sinaasappelen. Hiervoor zijn vanaf 22 juli nieuwe fytosanitaire regels van kracht. Echter, zo'n 1.200 containers voldeden niet precies aan de juiste fyto's en bleven vast in de haven. "Dus de containers lagen op het water, maar zonder de juiste fyto’s kan je er niets mee doen", verzucht de importeur.

"Inmiddels worden er wel steeds meer containers vrijgegeven, maar heel fruitimporterend en koelend Nederland is dag en nacht in touw met nieuwe fyto-aanvragen, waarbij het fruit hier de koudebehandeling moet ondergaan. En de Europese retail begrijpt er niets van", vervolgt Randolf. Volgens hem was een langere overgangsperiode het minste wat hier aan gedaan kon worden. "In Zuid-Afrika wordt er keihard gewerkt om aan de nieuwe regelgeving te voldoen, maar op een gegeven moment is er niet meer tegenaan te werken."

Inmiddels arriveren ook de eerste containers met de juiste fyto-certificaten op de Europese markt. De importeur verwacht niet dat dit snel tot een overaanbod zal leiden. "De markt is momenteel hartstikke goed. Alles wat vrijgegeven wordt, wordt direct verkocht. De prijs van Valencia's in telescoopdozen ligt tussen de 16 en 18 euro. In open top worden de sinaasappelen voor een prijs tussen de 18 en 20 euro verkocht. Als gevolg van de politieke besluitvorming wordt er nu een schaarste gecreëerd op de markt met alle gevolgen van dien en er wordt zelfs gesproken dat Zuid-Europa nu de dure sinaasappels krijgt die men zo graag wil."

Voor meer informatie:
Randolf Aaldijk
Origin Fruit Direct
Tel:  +31(0)88 244 93 05
randolf@originfruitdirect.nl 
www.originfruitdirect.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven