EU nog altijd veruit belangrijkste afnemer Zuid-Afrikaans fruit

Tot vorig jaar kon Zuid-Afrika steeds meer vers fruit exporteren. In de eerste helft van dit jaar is de export echter gelijk gebleven. Gewoonlijk wordt in de eerste helft van het jaar iets minder dan de helft van het jaartotaal gerealiseerd. Nederland is veruit de belangrijkste afnemer van Zuid-Afrikaans fruit. De export naar Nederland is dit jaar wel verder gegroeid (+7%). Het aandeel van Nederland in de totale export van vers fruit uit Zuid-Afrika groeide naar ruim een kwart. Het Verenigd Koninkrijk is de tweede afnemer. In de eerste helft van dit jaar kromp de export daar naar toe met 4%.

De Verenigde Arabische Emiraten zijn de derde afnemer en de export daarnaartoe vertoont een stijgende trend. In de eerste helft van dit jaar is de export naar de Verenigde Arabische Emiraten verder gegroeid en wel met maar liefst 11%. De export naar Rusland nam juist sterk af. In de eerste helft van dit jaar ging maar liefst een derde minder vers fruit uit Zuid-Afrika dan in de eerste helft van het vorige jaar naar Rusland.
Andere echte groeimarkten voor Zuid-Afrikaans fruit zijn: Canada, Maleisië, de Verenigde Staten en India. Wel groei in de eerste helft van dit jaar, maar de jaren daarvoor niet zijn: China, Saoedi Arabië, Bangladesh, Hong Kong en Irak.

Helft naar Europa
Naar regio gezien is de EU veruit het belangrijkste voor de afzet van Zuid-Afrikaans fruit. Vorig jaar kon er 1,3 miljoen ton naar EU-landen worden uitgevoerd. In de eerste helft van dit jaar groeide de export weer verder. Op afstand is de rest van Europa de tweede afnemer. Vooral door de forse daling van de export naar Rusland was het in de eerste helft van dit jaar fors minder. Naar landen in Zuid- en Oost-Azië gaat ook steeds meer Zuid-Afrikaans fruit. In het afgelopen jaar 330.000 ton. In de eerste helft van dit jaar was er sprake van een zeer bescheiden groei. De Golfstaten waren in 2021 goed voor een export 530.000 ton. In de eerste helft van dit jaar groeide de export iets. Naar Noord-Amerika kon vorig jaar 230.000 ton vers fruit worden uitgevoerd. In de eerste helft van dit groeide de export daarnaartoe met 10%.

Zuid-Afrika exporteert ook best veel naar andere Afrikaanse landen; vorig jaar bijna 360.000 ton. In de eerste helft van dit jaar groeide de export naar landen op het eigen continent met meer dan 10%.
Minder citrus en meer appelen en druiven. Over het hele jaar gezien is sinaasappelen bij vers fruit het belangrijkste exportproduct van Zuid-
Afrika. Op afstand gevolgd door appelen, mandarijnen, citroenen druiven, grapefruit en peren. In de eerste helft van het jaar zijn appelen, citroenen en druiven de belangrijkste. Vooral de export van druiven (+10%) en appelen (+9%) liep goed; de export van citroenen nam in die periode iets (+2%) toe.

De export van citrus was in de eerste helft van het jaar juist kleiner dan in dezelfde periode van 2021; sinaasappelen -29%, grapefruit -16% en mandarijnen -9%. Wel weer meer kon er in de eerste helft van het jaar worden uitgevoerd van peren, pruimen en avocado’s. De trend van de export naar Nederland laat begrijpelijkerwijs hetzelfde beeld zien, nl. grote plussen bij citroenen (+67%!), druiven, peren, avocado’s en ook pruimen. De Zuid-Afrikaanse export van citrus naar Nederland liet grote minnen zien.

Klik hier voor de achtergrondcijfers

Voor meer informatie:
Jan Kees Boon
Fruit and Vegetable Facts
www.fruitandvegetablefacts.com
fruitvegfacts@gmail.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven