Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Zachtfruitteler Rene Simons:

"Forse hogere kosten vergroten noodzaak goede opbrengstprijzen"

De oogst van houtig kleinfruit is in volle gang. De kwaliteit en producties stemmen over het algemeen tot tevredenheid, alhoewel sommige telers kampen met zonnebrandschade als gevolg van de hitte van de laatste weken. Ook de flink gestegen kosten zijn een punt van zorg. Tegelijkertijd staan de prijzen van diverse producten onder druk, zo meldt NFO.

Volgens René Simons zorgde het warme weer van juli even voor een terugval, wat betreft de kwaliteit van framboos, braam en rode bes. “Hierdoor is her en der de nodige zonnebrandschade ontstaan”, zegt de zachtfruitteler uit Haaren, tevens voorzitter van de NFO-klankbordgroep Arbeid en van Veiling Zaltbommel. “Veel telers zijn hierdoor nu bezig met het wegplukken van een rondje verbrande vruchten. De schade verschilt per bedrijf. Telers die hun folie bijvoorbeeld hebben gekrijt en voldoende beregenden, wisten de schade doorgaans wel onder controle te houden.”

Afgezien van de zonnebrandschade is dit seizoen sprake van een prima productkwaliteit, geeft Simons aan. “Bij rode bes zien we mooie gevulde trossen en weinig rui. Ook de bramen en frambozen staan er goed bij.”

De prijsvorming is niet bij alle soorten optimaal. Volgens de teler zijn de frambozenprijzen goed, maar laten de bramen- en rode bessenprijzen momenteel te wensen over. “Bij braam komt dit waarschijnlijk doordat telers in heel Europa nu vol in productie zijn. En bij rode bes plukken telers minder voor de bewaring, vanwege de hoge energieprijzen. Hierdoor wordt er meer weggezet op de versmarkt, wat de prijzen onder druk zet. Daarbij merk je in zijn algemeenheid dat de consument terughoudender is in zijn aankopen, vanwege de inflatie. Daar ondervindt het hogere segment fruit momenteel de gevolgen van. Hier komt nog bij dat veel consumenten nu vooral bezig zijn met vakantie.”

Het feit dat de prijzen niet geweldig zijn, weegt volgens Simons extra zwaar. Telers hebben namelijk ook te maken met flink hogere kosten. “Alles is duurder geworden: arbeid, energie, meststoffen, et cetera. En dan gaat het niet om een paar procent: de energieprijzen zijn verdubbeld en de prijzen voor grondstoffen stegen gemiddeld met 10 tot 15 procent. Deze fors hogere kosten vergroten de noodzaak voor goede opbrengstprijzen; deze zijn harder nodig dan ooit.”

Jan Morren van Fruitboomkwekerij Morren VOF in Elburg erkent dat. Hij heeft anderhalve hectare blauwe bessen. De prijzen zijn de laatste weken niet geweldig, geeft hij aan. “Enkele jaren geleden beurde je nog wel eens tien euro per kilo, nu halen we vaak nog niet de vijf euro per kilo”, zegt Morren. “En de kosten rijzen de pan uit: qua arbeid, certificeringen, diesel, et cetera. Hierdoor wordt het steeds lastiger om te concurreren met landen als Polen, Servië en Italië.”

Over de productie en kwaliteit is de blauwe bessenteler wel te spreken. “De kwaliteit is beter dan vorig jaar, toen het behoorlijk koud was tijdens de bloei. Wel zorgde de hitte van de laatste weken even voor wat zachtere bessen. Maar dat is inmiddels weer bijgetrokken.”

Bron: NFO

Publicatiedatum: