Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zonnebrandschade op niet-beregende percelen

Als gevolg van het hete weer van 18 en 19 juli is toch meer zonnebrandschade ontstaan dan aanvankelijk gedacht. Vooral telers die niet konden beregenen zien zonnebrand op appelen en soms ook op de peren. De algemene indruk is dat de mate van schade heel verschillend is van perceel tot perceel. “Het verschilt per grondsoort en of je wel of niet water kunt geven. Wat hier in het zuidwesten opvalt is dat Jonagold meer schade heeft dan andere rassen. Elstar, Kanzi en Golden Delicious hebben duidelijk minder schade. Bij peren zonder water zie je ook bij de Lucassen wat schade”, vertelt Bas Westmaas van CZAV op de site van NFO.

Eric Huids, voorzitter van de NFO-kring Limburg, ziet ook een wisselend beeld, uiteenlopend van 3 tot 20 verbrande vruchten per boom waar niet beregend kon worden. Wat hem opvalt is dat de gekleurde rassen de meeste schade opliepen, maar dat toch ook zelfs groene appels hier en daar verbrand zijn.
In het algemeen is te zien dat hoe beter de vochttoestand van de bodem was, hoe minder schade. Beregenen blijkt het beste middel om zonnebrandschade te voorkomen. Daar waar beregend kon worden is op de sproeier af het verschil te zien tussen wel of niet beregend.

Huids paste in zijn eigen boomgaard de middelen Dimmer en Blocker toe, maar kon in vergelijking met onbehandeld weinig verschil zien. “In het zuidwesten is best wat Dimmer en Stressimmune toegepast. De meeste telers hebben niets overgeslagen, zodat je het verschil niet kan zien. Uit proeven van CAF is gebleken dat deze middelen een aantoonbaar effect hebben, maar bij een werking van 30% houd je nog steeds schade, maar wel minder”, aldus Westmaas. Hij ziet het meeste effect van een stapeling van methoden, dus én lang gras én een vochtige bodem én eventueel een middel om zonnebrand te voorkomen/verminderen.

Bron: NFO

Publicatiedatum: