Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Officiële aftrap op dinsdag 23 augustus bij Hoeve Lotmeer in Anna Paulowna

Project Zoetwaterboeren zoekt oplossingen voor probleem verzilting

Hoe zorgen we voor een ‘water robuust’ en klimaatbestendig landbouwsysteem? Die vraag staat voorop bij het project Zoetwaterboeren op het akkerbouwbedrijf van Klaas Schenk in Anna Paulowna. Rian van Dam, burgemeester van de gemeente Hollands Kroon en Ilse Zaal, Gedeputeerde van de provincie Noord-Holland voor Economie én voorzitter van de stuurgroep Greenport NHN, geven op dinsdag 23 augustus het startschot.

Experts van deelnemende bedrijven en kennisinstellingen geven tijdens de bijeenkomst toelichting op het project. Ook is er gelegenheid om het akkerbouwbedrijf van Klaas Schenk te bezoeken en een kijkje te nemen bij opstellingen voor duurzaam agrarisch waterbeheer.

Klimaatverandering en verzilting
Door klimaatverandering krijgen we in Nederland naar verwachting vaker te maken met extremen in weertypes. Periodes waarin sprake is van wateroverlast door zware buien wisselen daarbij af met periodes met juist een neerslagtekort. Nu al doen zich regelmatig lange periodes van droogte voor. In de landbouw zorgt dit in toenemende mate voor problemen vanwege verzilting. Met name akkers in de buurt van de Wadden- en Noordzeekust worden steeds zouter.

Onderzoeks- en expertisecentrum Hoeve Lotmeer
Het project Zoetwaterboeren heeft als doel agrariërs oplossingen en handvatten aan te reiken om als watermanager zijn bedrijf te runnen en flexibel in te spelen op (sterk) wisselende omstandigheden. Een grote groep bedrijven en instellingen werkt in het project nauw samen aan een praktisch duurzaam watersysteem voor individuele agrarisch ondernemers. Hierbij is het akkerbouwbedrijf van Klaas Schenk (Hoeve Lotmeer) in Anna Paulowna voor een deel ingericht als onderzoeks- en expertisecentrum. Op het bedrijf zijn diverse praktijkopstellingen ingericht om proeven te doen en demonstraties te kunnen geven van goed zoetwaterbeheer.

De ligging van Hoeve Lotmeer en het gevaar van verzilting, waren voor Schenk aanleiding om voor voldoende zoet water zelfvoorzienend te willen worden. Zo past hij druppelirrigatie toe in de pootgoedteelt en heeft hij met een eigen wateropslag van zo’n 1.000 kuub de beschikking over ‘eigen’ zoetwater. Al deze ontwikkelingen maken dat het bedrijf uitermate geschikt is als onderzoeks- en expertisecentrum voor duurzaam agrarisch waterbeheer.

Opening en informatiedag
Met de officiële openingshandeling op dinsdag 23 augustus geven Rian van Dam en Ilse Zaal de aftrap voor het project Zoetwaterboeren. Direct aansluitend zal er vanaf 17:00 uur op dezelfde locatie een informatieve bijeenkomst plaatsvinden 'NPPL on Tour'. Aanmelden voor NPPL on Tour kan via: https://www.proeftuinprecisielandbouw.nl/ontour.  Hier is ook meer informatie te vinden.

Het programma

14:00 – 14.20 uur: Kennismaking en visie bedrijf door Klaas Schenk
14:20 – 14.40 uur: Kennismaking met het project door Pieter Vlaar (Vertify)
14:40 – 15:00 uur: Opening van het project door Rian van Dam en Ilse Zaal |
Overhandigen van deelnamebord aan de projectpartners

15:00 – 15:15 uur: Korte pauze
15:15 – 16:15 uur: Excursie naar de percelen en toelichting en bezoeken stands
16:15 – 17:30 uur: Terug van het perceel, afsluiting en netwerken

Publicatiedatum: