Aardappelmarkt rapport week 29:

Steeds meer Duitse aardappelen op de markt

De aanwezigheid van binnenlandse primeuraardappelen is duidelijk toegenomen, meldt de BLE. Zowel het volume van de leveringen als het aantal aangeboden rassen is toegenomen. Het einde van de lijn is echter nog lang niet in zicht. Het toegenomen Duitse aanbod zette het voorheen dominante Italiaanse en Cypriotische aanbod onder druk. De kwaliteit daarvan was niet langer constant, zodat de artikelen in sommige gevallen snel moesten worden verkocht. Natuurlijk ging dit het beste via kortingen. In sommige gevallen verdwenen de Italiaanse partijen van de markt, en het belang van de Cypriotische invoer nam duidelijk af naar gelang van de seizoensgebondenheid. Franse partijen werden minder sterk getroffen door de verlagingen. Al met al kon zonder enige moeite aan de vraag worden voldaan.

Rijnland-Palts: Vroege import nog steeds aanwezig in de retail
Het aanbod van binnenlandse vroege producten blijft uitgebreid. Naast Duitse producten is ook de vroege import nog steeds vertegenwoordigd in de retail. De markt- en prijssituatie voor vroege tafelaardappelen is gespannen als gevolg van de hitte. De producentenprijzen werden opnieuw verlaagd met 4,00 €/dt. Volgens de Landbouwkamer van Rijnland-Palts heeft de hitte gevolgen voor de volgende rassen, wat de opbrengstverwachtingen wat heeft getemperd. Dit laatste vooral in regio's zonder irrigatievoorzieningen, waar het aanbod krapper zou kunnen zijn.

Hesse: Producentenprijzen onder druk
De handel in aardappelen blijft in de 29e kalenderweek matig, schrijft het Hessische Staatsbureau voor Landbouw. Hoge temperaturen en het begin van het vakantieseizoen vertragen de vraag. Winkelketens willen de zaken nieuw leven inblazen via kortingen. De producentenprijzen staan onder druk en zijn ten opzichte van de voorgaande week gedaald. Tegen het einde van deze week zullen de resterende hoeveelheden ingevoerde goederen in de verpakkingsbedrijven waarschijnlijk uitgeput zijn. Als gevolg van de gestegen energieprijzen zijn de prijzen voor geschilde goederen aanzienlijk gestegen. Velden met irrigatiemogelijkheden leveren goede volumes, van goede kwaliteit.

Sleeswijk-Holstein: Hitte tempert vraag
Op de plaatselijke markt voor primeuraardappelen is de verkoop naar verluidt rustig. De aankomende hitte tempert de vraag. De opbrengsten lijken goed. Geïmporteerde goederen zijn bijna uitverkocht en vormen dus geen concurrentie meer. Het prijsniveau blijft echter dalen, aldus de Landbouwkamer van Schleswig-Holstein.

Naar het schijnt kan de export vroeg beginnen. De planning voor deze export komt langzaam op gang, met de Baltische Staten als belangrijke bestemming.

De aardappelteelt voor de hoofdoogst zal te lijden hebben onder de hoge temperaturen, aldus de prognoses voor de loop van de week. Marktdeelnemers gaan ervan uit dat de sterke UV-blootstelling zou kunnen leiden tot het afsterven van bladeren, waardoor de groei kan stagneren. Dat kan leiden tot lagere opbrengsten dan vorig jaar.

De ziektedruk is momenteel laag. Er zijn hier en daar gevallen van Alternaria solani en Alternaria alternata.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven