Catalonië verwacht kleinste appel- en perenoogst van afgelopen 5 jaar

Eind juli werd de prognose voor de Catalaanse appel- en perenoogst voorgesteld door Montse Baró, voorzitster van Afrucat, Joan Serentill, voorzitter van het Appel- en Perencomité van Afrucat, en Carmel Mòdol van het Catalaanse ministerie van Klimaatactie, Voedsel en Plattelandsagenda. Er worden dit jaar 23% minder appelen en 24% minder peren verwacht dan in 2021. 

Wegens voorjaarsvorst, waar ook het steenfruit onder te lijden had, zal de hardfruitoogst in het Noord-Spaanse gewest de laagste van de afgelopen 5 jaar worden. De appelopbrengst wordt op 229.400 ton geraamd, de perenoogst op 101.100 ton. 

Volgens Carmel Mòdol is de daling uitsluitend te wijten aan de weersomstandigheden. "De statistieken laten zien dat het hardfruitareaal de afgelopen jaren langzaam toeneemt. We constateren geen terugval."

Appel
De raming van de appeloogst in Catalonië voor 2022 komt uit op 229.400 ton, 18% minder dan het vijfjarig gemiddelde en 23% lager dan de opbrengst in 2021. 

De hardst getroffen rassen zijn die van het rode type (-33% ten opzichte van 2021), de Goldens (-31%) en de Granny’s (-29%). 

De vorst liet zich voelen in de hele Ebro-vallei. De streek van Girona daarentegen bleef van vorstschade gevrijwaard. Ondanks een lichte daling ten opzichte van vorig jaar – toen een recordoogst werd gehaald – is de opbrengst er met 6% gestegen in vergelijking met het gemiddelde van de afgelopen 5 jaar. 

Peer
De oogstraming voor peer in Catalonië is dit jaar 101.100 ton, 24% minder dan vorig jaar. De oorzaak is ook hier vorstschade. 

De Ercolini en Limonera-peren gaan er het felst op achteruit met respectievelijk 43% en 31%.

Het appel- en perenseizoen zal naar verwachting 3 tot 7 dagen vertraging oplopen. De kwaliteit ziet er goed uit, maar de maten zullen iets kleiner uitvallen dan gewoonlijk, met uitzondering van de appelen uit Girona, waar normale en grote maten worden verwacht.

Baró en Serentill stelden de retail en groothandelsmarkten alvast gerust: "Hoewel de opbrengst lager is, kunnen we onze Spaanse klanten een aanvoer verzekeren met de kwaliteit en hoeveelheden die ze van ons verwachten."

Voor meer informatie:
Afrucat
www.afrucat.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven