José Tejero van Las Marismas de Lebrija SCA (Spanje):

Droogte ramp voor industrietelers in Sevilla

Dit jaar heeft de droogte de voor de provincie Sevilla belangrijke tomatensector gedestabiliseerd. De teelt van industrietomaten biedt immers behoorlijk wat werkgelegenheid in de streek rond de monding van de rivier de Guadalquivir. 

"Voor telersvereniging Las Marismas de Lebrija SCA is de teelt van industrietomaten goed voor ongeveer 65% van de omzet, maar dat percentage ligt eigenlijk nog hoger als we rekening houden met de indirecte impact op bijvoorbeeld de leveranciers van grondstoffen en kwekerijen. Dit jaar heeft ons verwerkingsbedrijf met een capaciteit van 5 miljoen kilo tomaten per dag noodgedwongen stilgelegen. Dat is een immens verlies qua omzet en tewerkstelling", vertelt José Tejero, voorzitter van de coöperatie.

"Deze onophoudelijke droogte is een complete ramp. We hebben ons genoodzaakt gezien om een tijdelijke werkloosheidsregeling aan te vragen op basis van overmacht. Die regeling zal duren tot de start van de katoenoogst in september. Op dit moment zouden er onder normale omstandigheden ruim 500 mensen in onze coöperatie aan de slag zijn. De gevolgen van dit verloren seizoen zijn dus enorm voor de regio. In totaal zal deze streek meer dan € 110 miljoen mislopen."

Als alternatief voor de traditionele zomergewassen, en in het bijzonder de tomatenteelt, besloot Las Marismas de Lebrija SCA andere gewassen met een lagere waterbehoefte aan te planten om toch een zekere omzet te halen. Zo werden er kikkererwten geteeld en ook voor het eerst in de geschiedenis van de coöperatie zonnebloemen als gevolg van de scherpe stijging van de zonnebloemprijzen wegens de oorlog in Oekraïne.

"Het wegvallen van de tomatenteelt vangen we deels ook op met een groter areaal aan katoenteelt", voegt José Tejero toe. "Maar ook voor dit gewas is er een tekort aan water en zal de opbrengst dus lager liggen dan gebruikelijk. De hittegolven, en dan vooral die van eind mei/begin juni, hebben veel schade aangericht."


José Tejero, voorzitter van Las Marismas de Lebrija SCA

"Bovendien hebben we dit jaar te maken gehad met een harde opstelling van de markten ten opzichte van de tuinbouwsector. Met nauwelijks water voorhanden planden we toch een wortelseizoen waarin we forse bedragen hebben moeten investeren. Het is een traditioneel gewas in onze draslanden, maar de wortelen hebben we uiteindelijk niet kunnen oogsten. We hebben ze moeten inploegen. Het was peen van hoge kwaliteit. De groeicyclus was volledig voltooid en we hebben er dus veel kosten aan gehad, maar het is een verliesgevende teelt geworden omdat de markten besloten om ze niet af te nemen."

"Het overkwam honderden telers in heel de regio. Het toont eens te meer aan dat de naleving van de Spaanse Voedselketenwet moet worden afgedwongen om op zijn minst de teeltkosten te recupereren. Er is een gebrek aan aandacht en empathie voor de tuinbouw, terwijl die toch instaat voor de productie van voedsel voor de hele samenleving."

"We hopen dat de herfst ons de zo noodzakelijke regens zal brengen. We zijn al begonnen met het zaaien van bloemkool en broccoli in zaaitrays om de plantjes in september of oktober te kunnen overplanten in de vollegrond. Nu de kosten van brandstof, elektriciteit en grondstoffen omhoogschieten, voorzien we een moeilijk seizoen. Maar dé beperkende factor blijft het gebrek aan water, want zonder dat zijn we echt niets."

"Gelukkig bevinden we ons in een van de waardevolste tuinbouwgebieden van heel Europa", stipt de voorzitter van deze belangrijke coöperatie in het zuiden van de provincie Sevilla aan. "Ons zilte drasland en het ondernemerschap van de leden van onze coöperatie hebben ons in staat gesteld een belangrijke speler te worden in de sector. We hebben ook zeer efficiënte irrigatiesystemen, wat uiterst belangrijk is gezien de situatie. Om deze redenen blijven we vechten voor het voortbestaan van deze sector."

"Hier telen we een tomaat die wereldwijd gewaardeerd wordt, omdat het lycopeengehalte hoger is dan dat van andere tomaten. De volledige rijpingscyclus gebeurt op basis van zonlicht, wat resulteert in een tomaat met een buitengewone kleur, kwaliteit en smaak. Vandaar de grote vraag."

"Deze raad van bestuur werkt dagelijks aan het zoeken naar de beste oplossingen voor onze telers. We kijken daarbij ook naar nieuwe gewassen om verschillende markten te bestrijken en nieuwe klanten te werven, zodat we kunnen blijven groeien in concurrentievermogen. Las Marismas de Lebrija SCA heeft de afgelopen 42 jaar een degelijk model ontwikkeld en we hebben de structuur en de knowhow om, als we weer water hebben, onze belangrijke positie in de sector weer in te nemen."

Voor meer informatie:
Las Marismas de Lebrija SCA
Polig. Industrial Las Marismas. Parcela 1. 029-BB
41740 Lebrija (Sevilla) - Spanje
Tel: +34 955 97 70 11
infoweb@marismas.com
www.marismas.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven