Minder pakstations actief in Noord-Spaanse Lleida

"Vanaf eind augustus zullen er nauwelijks paraguayo’s beschikbaar zijn"

Ondanks de beperkte beschikbaarheid vertoont ook de vraag naar bepaalde soorten steen- en hardfruit dit jaar over het algemeen een verrassend neerwaartse trend. In Lleida, een van de belangrijkste Spaanse teeltgebieden voor steenfruit en peren, is er weinig activiteit te bespeuren in de boomgaarden en de pakstations. Slechts 30% van de oogst heeft de voorjaarsvorst overleefd.

"Hoewel Extremadura momenteel ook steenfruit op de markt brengt en de volumes daar gewoonlijk pas begin augustus dalen, zijn de teeltgebieden in de Ebro-vallei, in Catalonië en Aragón, zonder twijfel de belangrijkste teeltgebieden van het land. Zij bepalen grotendeels het verloop van het seizoen", zegt Albert Carnicé, commercieel directeur van Copa Fresh, een bedrijf uit Lleida dat zich toelegt op de teelt en afzet van steen- en hardfruit.Dit jaar hebben deze teeltgebieden echter 70% van hun productie verloren door vorst. "Het lijkt erop dat warme lentes, met temperaturen boven de 20 graden die de bloei versnellen, steeds vaker voorkomen. En plotseling daalt dan de temperatuur, wanneer de bloemen open staan en het meest kwetsbaar zijn. Gebeurt dit één keer, dan kan het te wijten zijn aan toeval, maar nu het al drie jaar na elkaar is voorgevallen over de hele regio, kunnen we spreken van een trend. De sector investeert wel in systemen om zich te beschermen tegen de vorst, maar het voelt aan als water naar de zee dragen. De klimaatverandering is een serieus probleem geworden voor deze sector, die de motor is van de economie in dit gebied", stelt hij. 

Dit jaar is er daarom weinig activiteit waar te nemen in de sector. Veel pakstations zijn gesloten en hebben hun productie overgedragen aan de grotere bedrijven. De verwerking is dus geconcentreerd in een klein aantal pakstations. "We gaan ervan uit dat medio augustus alles geoogst is en dat we het fruit niet in de opslagruimtes kunnen bewaren om het seizoen te verlengen, zoals we dat in andere jaren gewend zijn. Vanaf 25 augustus zullen er nauwelijks paraguayo’s beschikbaar zijn op de Europese markt", geeft Albert aan.

Ondertussen is er in de andere teeltlanden wel steenfruit beschikbaar, zoals in Italië, Frankrijk, Griekenland, Turkije of Hongarije. "We bevinden ons in een zwakke positie op de markt. Het belet ons om concurrerend te zijn. De prijzen liggen hoger dan vorig jaar, maar de consumptie van bepaalde steenfruitsoorten is dit jaar in heel Europa met zo'n 25% gedaald", besluit de commercieel directeur van Copa Fresh.

Voor meer informatie:
Albert Carnicé
Copa Fresh
Tel: +34 973603915 (Spanje)
albert@copafresh.com
www.copafresh.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven