Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Steeds meer Italiaanse telers planten pistachenoten aan

Het pistache-areaal in Zuid-Italië neemt toe. Innovatieve teelttechnieken en nieuwe rassen moeten bevredigende resultaten garanderen. 

Innovatieve aanplant in het vierde jaar met elementen van het Zaragoza-model. De planten bestaan uit een stam van 80-90 cm en een kruin die niet ondersteund moet worden, wat ideaal is voor de gemechaniseerde oogst.

Agronoom Vito Vitelli duidt op enkele fundamentele aspecten van de pistacheteelt. "Na de amandelteelt wordt de pistacheteelt een andere belangrijke trend om te volgen. De behoefte aan grondstoffen van met name de zoetwarenindustrie heeft bij telers een groeiend enthousiasme opgewekt. Daarbij wordt aandacht besteed aan de juiste plantenvoeding, een correcte watervoorziening, een goed beheer van de kruin van de bomen en de verdediging tegen mogelijke aanvallen door schadelijke organismen. Het doel is om in korte tijd de juiste balans te verkrijgen tussen vegetatieve groei en vorming van vruchtdragende takken, zonder in te leveren op kwaliteit en kwantiteit." 

Vito Vitelli

"In Italië wordt 90% van de pistachenoten geteeld op Sicilië, voornamelijk in de buurt van Bronte. De rest van het areaal vind je met name in Basilicata, in het binnenland van de provincie Matera. Verder zijn er nog wat percelen in andere gebieden in het centrum en het zuiden van Italië. Mogelijke ontwikkelingsregio's zijn Apulië, Molise en Sardinië, waar de teelt stilaan in opmars is."

"Momenteel is Napoletana of Bianca op de Terebinto-onderstam het meest voorkomende ras, ondanks het feit dat deze combinatie er erg lang over doet om tot volwassendom en productie te komen (ongeveer 10-12 jaar). Er zijn nu ook al snelgroeiende hybride onderstammen, zoals bijvoorbeeld UCB1, die in combinatie met nieuwe rassen, zoals bijvoorbeeld Larnaka, de plant in staat stellen om al in het vierde of vijfde jaar productief te worden. Toch gaat de interesse in de eerste plaats uit naar rassen die worden gekenmerkt door pistachenoten met een mooie groene kleur en een goed aroma."

"We kunnen pistache zowel op halfzware als op waterdoorlatende kalkrijke bodems telen, zolang er maar een behoorlijk waternetwerk voorhanden is. De waterkwaliteit moet niet noodzakelijk hoog zijn. Een geleidbaarheid van meer dan 2000-2500 µS/cm is aanbevolen. Om klimatologische redenen is het raadzaam om de percelen in het binnenland aan te leggen, aangezien de rassen van commercieel belang een minimale koudebehoefte hebben van 400 à 500 uur. Er worden echter ook nieuwe rassen van Tunesische oorsprong getest die het goed zouden kunnen doen in kustgebieden met milde wintertemperaturen." 

"Pistache is geen veeleisende plant qua teeltbeheer. Er zijn weinig gewasbeschermingsmiddelen nodig. De teeltkosten met onder meer het snoeien, de bemesting en de irrigatie worden geraamd op ongeveer € 4.000-5.000 per hectare in vergelijking met een bruto verkoopbare productie van € 15.000 à 18.000 per hectare (5-6 kilo per plant met 350-400 planten per hectare)."

Pistacheplant op traditionele wijze geteeld: de takken raken de grond. 

"Bedrijven tonen interesse in de teelt van noten in dop wegens een reeks voordelen: het beheer van de gewassen is gemakkelijk, de oogst kan gemechaniseerd worden om het probleem van arbeidstekorten te omzeilen en het product is lang houdbaar in vergelijking met fruit met vruchtvlees. Ik denk dat de pistacheteelt de komende jaren mooie momenten zal bezorgen aan wie erin investeert."

Voor meer informatie:
Vito Vitelli (agronoom)
Tel: +39 3392511629 (Italië)
vitovitelli@tiscali.it
vitovitelli.blogspot.com

Publicatiedatum: