Afrikaanse kurkuma vindt zijn weg naar de EU

De vraag naar kurkuma neemt snel toe en er is een groot potentieel op de Europese markt voor Afrikaanse leveranciers van kurkuma. Deze kurkuma-exporteurs moeten echter concurreren met gevestigde bedrijven uit India.

De bodem- en klimaatomstandigheden in Nigeria zijn gunstig voor kurkuma. Uit onderzoek blijkt dat Nigeria een leidende rol zou kunnen spelen in de teelt van kurkuma. Een studie over verschillende bodemtypes in Kameroen leverde soortgelijke conclusies op. Toch zijn er nog steeds verontreinigingsproblemen en "geknoei" met uit India aangevoerde kurkuma.

Op dit moment hebben Afrikaanse exporteurs een beperkt aandeel op de Europese markt. In 2021 belandde meer dan de helft van de Ethiopische kurkuma-export in India. Een Europese afnemer verklaarde dat het een uitdaging zou zijn om met Indiase bedrijven te concurreren en stelde voor dat Afrikaanse leveranciers zich zouden richten op medicinale planten met een hogere waarde.

Toch blijkt uit handelsgegevens dat Afrikaanse leveranciers hun weg naar de markt weten te vinden. Uit ITC Trademap-gegevens blijkt dat de Afrikaanse export van kurkuma tussen 2017 en 2021 een gemiddelde groei van 18% per jaar kende. De belangrijkste exporteurs zijn Ethiopië en Djibouti, gevolgd door Madagaskar, Zuid-Afrika en Nigeria.

Bron: cbi.eu
Foto: Nl.wikihow.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.