Groente- en fruitteelt op dak van groothandelsmarkt Toulouse

Magalie Rosso, oprichtster van start-up Les Fermes Ionaka, gaat de uitdaging aan om groenten en fruit te telen op het dak van de groothandelsmarkt van Toulouse. 

De kweektoren maakt het mogelijk om daken te vergroenen en zo de hoeveelheid hitte-eilanden in een stad te verminderen / © Les Fermes Ionaka

Witte zuilen van 2 meter hoog met ruimte voor 36 planten elk bekleden de daken van de groothandelsmarkt van Toulouse. De eerste werden geïnstalleerd in mei 2022. Tomaten, courgettes, aardbeien, komkommers, kruiden maar ook eetbare bloemen zijn enkele van de vele producten die met dit aeroponicsysteem worden geteeld. Het is voor de onderneemster een manier om "groenten terug naar de stad te brengen" dankzij een productieve techniek die "zeer geschikt is voor stedelijke omgevingen". 

Opbrengst 30% hoger dan vollegrondsteelt 
Naast 90% waterbesparing dankzij het gesloten circuit, maakt aeroponics een opbrengst mogelijk die 30% hoger is dan die van teelt in de vollegrond en ook de groeisnelheid is hoger. 


© Les Fermes Ionaka 

De geoogste groenten en fruit zullen de restauranthouders van de groothandelsmarkt bevoorraden en op de lange termijn wil de onderneemster haar concept verder ontwikkelen en kant-en-klare Ionaka-teeltlocaties ter beschikking stellen voor onder meer lokale overheden en openbare of particuliere organisaties.

Voor meer informatie: 
Les Fermes Ionaka 
ionaka.fr


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven