Europese fruitverwerkende industrie slaat alarm vanwege stijgende kosten

Europese producenten van geconserveerd en ingevroren fruit, jam, fruitconserven en compote zijn extreem bezorgd over de aanhoudende en  sterke stijging van de productiekosten.

Na het zeer moeilijke jaar 2021 heeft de sector opnieuw te maken gekregen met sterke kostenstijgingen voor wat betreft verpakkingsmateriaal en glazen verpakkingen. Daarnaast zijn ook conservenmiddelen, doppen, karton, hout en kunststoffen aanzienlijk in prijs gestegen. Kostenstijgingen tot 60% worden gemeld voor wat betreft blik en glas.

Ook de gas- en elektriciteitsprijzen blijven stijgen; deze staan momenteel op historisch hoge niveaus. Als we kijken naar de huidige internationale situatie en de verschillende sanctiepakketten die de Europese Unie tegen Rusland heeft ingevoerd, zal dit waarschijnlijk ook in de nabije toekomst het geval blijven.

Tezelfdertijd zijn ook de suikerprijzen aanzienlijk gestegen. Fruitverwerkers maken zich grote zorgen over de huidige situatie op de suikermarkt. De gespannen voorzieningssituatie -gezien de voortdurende inkrimping van het Europese suikerbietenareaal en met het oog op het komende bietenseizoen- komt tot uiting in uitzonderlijk hoge prijzen op de spotmarkt. De sector dringt daarom aan op maatregelen om de marktsituatie te verlichten, zoals een tijdelijk quotum voor de invoer van rechtenvrije suiker uit derde landen. De bezorgdheid over de suikervoorziening draagt bij tot de algemene kostenstijging voor grondstoffen, terwijl telers ook worden geconfronteerd met hogere kosten voor energie, meststoffen en een tekort aan seizoenarbeiders.

Bovendien is de algemene stijging van de logistieke kosten nog steeds een factor, omdat de door de pandemie veroorzaakte verstoringen van de wereldwijde toeleveringsketens nog steeds een feit zijn. De leveringstermijnen voor zowel grondstoffen als eindproducten blijven hoog.

Al deze factoren samen maken dat de fruitverwerkende sector op alle fronten kostenstijgingen ziet. De fruitverwerkende sector in de EU produceert ongeveer 1 miljoen ton jam, puree en compote, 550.000 ton fruitconserven en ongeveer 500.000 ton ingevroren fruit. De sector levert nog steeds een uitstekende prestatie en blijft de consument een breed assortiment gezonde en lang houdbare producten aanbieden. De sector moet in staat blijven om de bevolking van voedsel te kunnen voorzien, ook in moeilijke tijden. Het is zowel voor de consumenten als voor de werknemers belangrijk dat de voedselproductie in Europa levensvatbaar blijft.

De sector vraagt dan ook om een algemeen bewustzijn bij alle partners in de waardeketen om met deze ontwikkelingen rekening te houden. Het is tijd voor een hernieuwde waardering van bewerkte fruitproducten om de levensvatbaarheid van de Europese fruitverwerkende sector veilig te stellen.

Voor meer informatie:
PROFEL Secretariat
Tel: +32 2 500 87 59
profel@profel-europe.eu 
www.profel-europe.eu  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven