Sinaasappelproductie EU geraamd op 6,1 miljoen ton in MJ 2021/22

Voor MJ 2021/22 wordt de sinaasappelproductie in de EU geraamd op 6,1 miljoen ton, wat minder is dan in het vorige seizoen, als gevolg van een matige productiedaling in Spanje en Italië, die samen goed zijn voor bijna 80% van de totale sinaasappelproductie in de EU. In Spanje heeft de combinatie van DANA eind augustus 2021 en hagelstormen in september en november de opbrengstverwachtingen verkleind.

De Italiaanse sinaasappelproductie werd negatief beïnvloed door de overstromingen in Sicilië, een van de belangrijkste producerende regio's van het land. Bovendien leidden de hittegolf in de zomer van 2021 en het uitblijven van neerslag tot 20% productievermindering in Griekenland. Daartegenover staat dat in Portugal een grotere sinaasappeloogst werd genoteerd.

Volgens het EU Citrus Dashboard lagen de gemiddelde sinaasappelprijzen in de EU tijdens de eerste helft van MJ 2021/22 hoger dan het laatste vijfjaarsgemiddelde. Sinds april 2022 zijn de gemiddelde sinaasappelprijzen in de EU echter gedaald tot onder het vijfjarig gemiddelde.

Volgens de meest recente statistische gegevens bedroegen de sinaasappelprijzen in de EU in mei 2022 77 euro/100 kg. Deze prijsstijging werd vooral aangewakkerd door het iets kleinere aanbod, de gestage vraag naar sinaasappelen in de EU en de stijgende energieprijzen en inflatiecijfers in de EU. Aangezien Spanje de belangrijkste sinaasappelleverancier van de EU is, stimuleerde de stijging van de Spaanse sinaasappelprijzen ook de algemene EU-prijs.

Klik hier om het volledige, Engelse verslag te lezen.

 

Bron: apps.fas.usda.gov 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven