"Gemberprijs zal op korte termijn blijven stijgen"

Weersomstandigheden in teeltgebieden en marktspeculatie, stimuleren de prijs van Chinese gember, zodat de prijs op korte termijn zal blijven stijgen. Shandong Zhuoyi Import and Export is een in Shandong gevestigde exportonderneming voor gember. De heer Wang, een woordvoerder van het bedrijf, sprak over de huidige omstandigheden op de exportmarkt voor gember.

"Drie weken geleden lag de CIF-prijs rond de € 1078 per ton, maar meer recentelijk is de gemberprijs met € 392 per ton gestegen," vertelde Wang. "Er zijn verschillende redenen voor deze ontwikkeling. Ten eerste heeft zware regenval in de teeltgebieden de oogst van het nieuwe seizoen beïnvloed. Een deel van de jonge planten is verdronken, zodat de opbrengst in het nieuwe seizoen naar verwachting zal dalen. Ten tweede speculeren handelaren op de gembermarkt. Sommige handelaren wedden op een aanzienlijke prijsstijging later in het seizoen, dus kopen ze grote hoeveelheden gember en dat stimuleert de prijs."

"Wat de export betreft, bedraagt de huidige FOB-prijs uit Qingdao €1078 per ton. Maar de stijgende prijs verzwakt de concurrentiepositie van de Chinese gemberexporteurs op de internationale markt. Dit jaar hebben wij minder overzeese orders gekregen dan in de voorgaande jaren."

Volgens Wang spelen de hoge verzendingskosten nog steeds een grote rol op de import- en exportmarkt, ook al zijn de verladingskosten onlangs gedaald. De huidige verladingskosten van Qingdao naar Europa bedragen ongeveer € 8821 per container. Dat is nog steeds een kwart van de totale prijs. Sommige overzeese importeurs vinden de verladingskosten te hoog, zodat zij zijn overgeschakeld op import uit Zuid-Amerika en andere regio's. Dat heeft een impact op de Chinese exportmarkt voor gember.

Op de vraag naar zijn marktvoorspellingen voor later in het seizoen, antwoordde Wang: "Verwacht wordt dat het aanbod zal afnemen, zodat de prijs ruimte zal hebben om te stijgen. De concrete omstandigheden hangen echter nog steeds af van het vermogen van de markt om gember van het vorige seizoen te absorberen en van de marktvraag tijdens het volgende seizoen," zei Wang.

Naast gember exporteert Shandong Zhuoyi Import and Export ook knoflook, uien, appelen, peren en kastanjes.

Voor meer informatie:
Mr. Wang
Shandong Zhuoyi Import and Export Co., Ltd.
+8613213293300
+8617362151011
wangjunjie@shangzhuofood.com  
www.shangzhuofood.com 

 


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven