Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Fruchtgroßhandel Gerkens focust op eigen teelt kersen, abrikozen en nectarines

Het Alte Land, net buiten Hamburg, staat al jaren bekend om zijn traditionele hardfruitteelt. Elk jaar worden in het Noord-Duitse fruitteeltgebied tonnen appelen geteeld, zowel clubrassen als standaardrassen, die ofwel via de nabijgelegen groothandelsmarkten, ofwel via de retail bij de consumenten belanden. Maar dit zou in de komende jaren aanzienlijk kunnen veranderen, want steeds meer telers richten zich nu op steenfruit, niet alleen de beproefde kersen, maar ook abrikozen, nectarines en co. Wij spraken met Christian Bohn, de directeur van Gerkens Fruchtgroßhandel, over de resultaten tot dusver bij de eigen teelt, en over het verkooppotentieel van Noord-Duits steenfruit.

Naast de klassieke fruitgroothandel op de groothandelsmarkt in Hamburg runt de firma Gerkens een eigen fruitkwekerij in het hart van het Alte Land. Op ongeveer 30 hectare groeien en gedijen vooral appelen, verschillende soorten zachtfruit en sinds de afgelopen jaren ook steeds meer kersen. Christian: "Wij richten ons steeds meer op de eigen teelt van steenfruit, terwijl de teelt van hardfruit in de afgelopen jaren werd ingeperkt. Naast onze kersen zullen we dit jaar ook de eerste volledige oogst van onze abrikozenbomen, die we circa drie jaar geleden geplant hebben, kunnen verkopen. Om al vroeger in het seizoen Duitse abrikozen aan te kunnen bieden, zijn we eind juni al met de verkoop van Zuid-Duitse abrikozen begonnen. Als aanvulling daarop hebben we sinds enkele dagen ook abrikozen uit de regio Bremen in het assortiment."


Christian Bohn is verantwoordelijk voor de standverkoop op de groothandelsmarkt in Hamburg, zijn broer Dirk houdt zich bezig met de fruitteelt in het Alte Land. 

Bijzondere appelrassen in de focus
Hoewel de hardfruitteelt aan relevantie heeft ingeboet ten gunste van steenfruit, zullen er ook in het komende seizoen nog steeds appelen van de eigen plantage verkrijgbaar zijn, verzekert Christian. "Wij hebben simpelweg ingezien dat de teelt en afzet van standaard appelrassen moeilijker wordt. In plaats van de zogenaamde standaardrassen focussen we ons nu meer op de teelt van geselecteerde clubrassen, die we via vaste programma's op de markt kunnen brengen. Een voorbeeld is het seleenvrije ras Selstar, die sinds kort in het Alte Land geteeld wordt. Andere speciale rassen staan al op de planning.


Een luchtfoto van fruitkwekerij Bohn in het hart van het Alte Land

Testfaciliteit voor nectarines
Ondertussen worden inspanningen gedaan om de huidige steenfruitteelt uit te breiden met nieuwe gewassen. "Wij hebben een overdekte testfaciliteit voor nectarines opgezet waarin aanvankelijk ongeveer twintig verschillende rassen uitvoerig getest zullen worden. We streven ernaar om de plaatselijke markt binnen enkele jaren van lokale, onbehandelde nectarines te kunnen voorzien. Gezien de testfase en de verdere aanlooptijd zullen we, als alles volgens plan verloopt, vermoedelijk pas in 2030 marktrelevante hoeveelheden aan kunnen bieden", aldus Christian.

Foto's: Gerkens Fruchtgroßhandel GmbH 

Voor meer informatie:
Christian Bohn
Gerkens Fruchtgroßhandel GmbH
Im Strich 4
D-21712 Großenwörden, Duitsland
Tel: +49 (0) 4775 771
info@gerkens-fruchtgrosshandel.de  
www.gerkens-fruchtgrosshandel.de 
www.obsthof-bohn.de  

Publicatiedatum: