"Voorbereiden op tekort Italiaanse goederen vanwege de hitte"

Ook in de regio Freiburg stegen de temperaturen deze week tot wel 40 graden Celsius. Dit heeft een effect op de handel in de retail, met name de handel in bederfelijke groenten- en fruitsoorten. "De weekmarkten vinden nog steeds plaats, maar bij de huidige hitte blijven de goederen buiten niet zo lang goed, en daar moet rekening mee gehouden worden bij de inkoop. In de gespecialiseerde retail zien we daarentegen een stabiele productafname. Van een zomerdip, zoals deze tot enkele jaren geleden voorkwam, is tegenwoordig helemaal geen sprake meer", zegt Volkan Günes, directeur van Sun Früchte GbR, gevestigd op de groothandelsmarkt in Freiburg.

Ook op de stand van de groothandel worden traditionele dorstlessers zoals watermeloenen momenteel goed verkocht. "Marokko verdwijnt nu langzaam van de markt en wordt steeds meer opgevolgd door Italië en Griekenland. Het aanbod is nauwelijks voldoende om de voortdurend hoge vraag te dekken. In z'n geheel genomen worden de watermeloenen momenteel tegen zeer hoge prijzen verhandeld, de prijzen zijn deels dubbel zo hoog als in andere jaren, waarbij Spanje en Italië over het algemeen iets goedkoper zijn", schetst Volkan.

Rechts: watermeloenen in de goederenontvangstruimte van Sun Früchte GbR

Tekorten dreigen bij Italiaanse producten
In het algemeen zijn de groenten- en fruitprijzen over het gehele assortiment gezien momenteel relatief hoog en stabiel. Vanwege de aanhoudende droogte in de Zuid-Europese teeltgebieden moet men volgens Volkan ook rekening houden met aanbodtekorten en verdere prijsstijgingen. "Juist bij Italiaanse kruiden en bladslasoorten moeten we ons voorbereiden op tekorten vanwege het zorgwekkende watertekort", voorspelt de handelaar.

Rechts: nectarines uit Italiaanse teelt

Over het geheel genomen is de stemming op de plaatselijke groothandelsmarkt Freiburg zeer goed, vervolgt Volkan. "De verkoop ligt kwantitatief gezien weer ongeveer op hetzelfde niveau als voor corona. Juist bij groenten wordt er nu steeds meer voor lokale producten gekozen, waardoor we als klassiek importbedrijf minder volume afhandelen. Fruit wordt daarentegen volop verhandeld."Een blik op het tomatenassortiment van Sun Früchte GbR

Breed tomatenassortiment
Positieve uitzondering in de categorie groenten zijn tomaten, die momenteel druk verhandeld worden. Volkan: "Wij nemen onze tomaten overwegend uit België en Italië af en hebben een basisassortiment van ongeveer vijftien soorten. Met name de opvallendere soorten zoals dadeltomaten, Picatelli en San Marzano worden steeds beter verkocht. De seizoenshit is echter de paprikatomaat, die niet alleen qua smaak overtuigt, maar ook zeer goed houdbaar is."

Foto's: Sun Früchte GbR 

Voor meer informatie:
Volkan Günes
Sun Früchte GbR
Robert-Bunsen-Straße 7
D-79108 Freiburg im Breisgau (Großmarkt), Duitsland
Tel: +49 761 1374987 
sunfruechte@gmail.com     
sunfruechte.de


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven