Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
BLE week 28

'Aanbod Duitse aardbeien nam enorm af'

Duitse aardbeien domineerden duidelijk de markt, maar hun aanbod was wel enorm afgenomen. Het kwam dan ook goed uit dat de vraag merkbaar was verminderd, een zekere verzadiging van de markt kon niet worden ontkend. Naast de vroege seizoensstart dit jaar, speelde ook de start van de vakantie op verschillende plaatsen een rol. Ook de klanten zochten deze week eerder naar steenfruit en kersen dan naar aardbeien. De afzetmogelijkheden waren dus verminderd. Daarom moesten de distributeurs hun prijzen verlagen wanneer ze voorraden wilden vermijden.

De prijzen gingen voor een deel ook aanzienlijk naar beneden. Maar ook met prijsverlagingen konden overschotten niet worden voorkomen. Zelfs de prijzen voor organoleptisch zeer aantrekkelijke goederen daalden. Wanneer de handelaren toch vasthielden aan hun hoge prijzen, weigerden de klanten soms om goederen af te nemen. Alleen in München werden er hogere prijzen gemeld, veroorzaakt door een verminderde aanvoer. Aardbeien uit Nederland, België en Polen hadden een aanvullend karakter. Hun belang was ook afgenomen, waardoor de prijzen soms stegen vanwege het beperkte volume. 

Appelen
De start van het nieuwe seizoen in Duitsland werd steeds beter merkbaar: met Piros verscheen er een volgend ras op de markt, naast de reeds gevestigde Lodi. De handel verliep over het algemeen rustig, de prijzen veranderden niet noemenswaardig. Hetzelfde gold voor de import van overzee.

Peren
Zowel in het assortiment alsook wat betreft de vraag en prijzen waren er geen grote veranderingen te zien. De markt werd nog steeds gedomineerd door Zuid-Afrikaanse en Chileense peren, Nederlandse, Belgische en Argentijnse peren completeerden het aanbod. Nieuw in het assortiment waren diverse zomerperen.

Druiven
Italiaanse druiven domineerden duidelijk de markt: Victoria, Sugraone en Black Magic verloren echter aan relevantie. De eerste Michele Palierie druiven doken in Frankfurt op, waar ze tussen de 2,80 en 3,15 euro per kg kostten. Ook de betekenis van de Egyptische Flame Seedless en Prime Seedless nam af. De aanvoer uit Spanje nam daarentegen toe.

Abrikozen
Het assortiment bestond voornamelijk uit Turkse, Franse, Spaanse en Italiaanse ladingen. Partijen uit de Republiek Moldavië, Hongarije en Griekenland vulden het aanbod aan. Duitse partijen waren weliswaar het duurst, maar genereerden desondanks voldoende aandacht. In z'n geheel genomen was de vraag niet bijzonder groot.

Kersen
Duitse en Turkse kersen domineerden de markt, Belgische en Spaanse kersen vulden het aanbod aan. Over het algemeen kon er zonder al te veel moeite aan de vraag worden voldaan, want de afzetmogelijkheden waren over het algemeen enigszins afgenomen. Uit Duitsland kwamen vaak Kordia en Regina, die slechts zelden te wensen overlieten wat betreft hun organoleptische eigenschappen.

Perziken en nectarines
Spaanse partijen hadden duidelijk de overhand, gevolgd door Italiaanse en Franse partijen. Duitse, Turkse en Griekse leveringen vulden het aanbod aan met kleine hoeveelheden. Gele nectarines in de maten AA en AAA kregen de voorkeur van de klanten, aan kleinere maten en perziken werd over het algemeen weinig aandacht geschonken.

Pruimen
Het assortiment werd breder: de eerste Cacaks Schöne uit Duitsland, Servië en Bosnië en Herzegovina verschenen op de markt. Bovendien  arriveerde uit Servië het ras President. Het aanbod aan Duitse Katinka pruimen nam duidelijk toe. Daarnaast stamden ook Herman, Ruth Gerstetter, Hanka en Ersinger Frühzwetschge uit Duitsland.

Citroenen
Het aanbod bestond voornamelijk uit Zuid-Afrikaanse, Argentijnse en Spaanse leveringen. Op verschillende plaatsen waren er daarnaast ook nog Italiaanse citroenen verkrijgbaar, meestal onbehandeld. De vraag was zeer bescheiden en bleef soms achter bij het aanbod. De afzetmogelijkheden waren verminderd.

Bananen
Vraag en aanbod waren over het algemeen voldoende met elkaar in evenwicht. De handelaren hoefden daarom maar zelden prijscorrecties door te voeren. In Frankfurt werden de derde merken aanvankelijk duurder, eer ze tegen het weekend weer voordeliger werden.

Bloemkool
De zomerse temperaturen hadden een merkbaar effect op de afzetmogelijkheden. De vraag was merkbaar afgenomen. Alleen in München werden een gestage vraag en stabiele prijzen gemeld. Voor de rest gingen de prijzen overal naar beneden.

Sla
Bij kropsla waren er Belgische en Duitse ladingen beschikbaar. De Belgische kropsla was van betere kwaliteit, waardoor deze op sommige plaatsen duurder werd. De Duitse partijen werden op sommige plaatsen goedkoper vanwege een vrij zwakke vraag. IJsbergsla stamde uit Duitsland en Nederland. De verkoop van bonte sla bleef vrij beperkt.

Komkommers
Het assortiment bestond uit Nederlandse, Duitse en Belgische komkommers. Het aanbod was voldoende om aan de vraag te voldoen. De prijzen vertoonden geen duidelijk lijn, alles bij elkaar vertoonden ze eerder een opwaartse dan een neerwaartse tendens. De prijsveranderingen bleven in z'n geheel genomen echter redelijk beperkt. 

Tomaten
Nederlandse en Belgische leveringen vormden duidelijk de basis van het aanbod. Het aanbod was aanzienlijk toegenomen en was ruimschoots voldoende om aan de vraag te kunnen voldoen. Het zomerse weer had de afzetmogelijkheden verbeterd. De prijzen vertoonden geen duidelijke tendens.

Paprika's
Nederlandse ladingen domineerden de markt, gevolgd door Turkse en Belgische ladingen. Partijen uit Polen en Duitsland completeerden het aanbod. De prijzen trokken vaak aan, met name de gele paprika's werden duurder. Redenen hiervoor waren de toegenomen vraag en hogere inkoopprijzen.

Bron: BLE

Publicatiedatum: