Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Maarten Verhaegen, BelOrta:

"In het najaar verwachten we bepaalde tomatensoorten vrijwel niet beschikbaar te hebben"

Tholen - Vanuit commercieel oogpunt gaat het eigenlijk vrij goed met de meeste Belgische vruchtgroenten. "Als het een normaal jaar zou zijn, zouden we niet klagen over de gang van zaken bij komkommers, tomaten en paprika's", zo vertelt Maarten Verhaegen van BelOrta. "De tomatenprijzen zijn bijvoorbeeld behoorlijk voor de tijd van het jaar, maar gezien de gestegen productiekosten staan de marges voor telers dermate onder druk dat het toch zeer uitdagend blijft voor hen."

"Er zijn momenteel best veel tomaten op de markt", gaat Maarten verder. "De prijzen houden behoorlijk stand. De reden hiervoor ligt voornamelijk in het feit dat Zuid-Europa problemen heeft om aan genoeg volumes te komen. In Spanje en Italië hebben ze echt problemen in beschikbaarheid en kwaliteit. Dit leidt er zelfs toe dat we opvallend veel oproepen krijgen vanuit Zuid-Europese hoek om toch maar aan genoeg product te kunnen komen. Naast de energieproblemen en hitte aldaar staan er ook gewoon minder tomaten op het moment. Van mijn bronnen heb ik vernomen dat de uitdagende afgelopen jaren er voor hebben gezorgd dat verschillende kleine telers de handdoek in de ring hebben gegooid en gestopt zijn. De combinatie van deze factoren zorgt er wel voor dat we het seizoen relatief goed door hopen te komen met Belorta-tomaten. Wat overigens niet betekent dat het voor onze telers niet uitdagend is, maar voor de prijsvorming is het wel positief."

Bepaalde tomaten vrijwel niet beschikbaar
Voor het najaar verwacht Maarten echter wel dat de productie van tomaten in Nederland en België veel lager uit zal vallen dan andere jaren. "Vooral tussen week 50 van dit jaar en week 7 van 2023 verwacht ik dat we bepaalde soorten tomaten beperkt beschikbaar zullen zijn. Door de gasprijzen wordt er later geplant en/of minder belicht, wat gevolgen zal hebben voor de volumes. Ons geluk is nog dat we wel wat herfstteelt hebben van de trostomaten en losse ronde tomaten, waardoor deze nog wel beschikbaar zullen zijn, al zij het waarschijnlijk ook in mindere mate."

Wat betreft de aubergines en courgettes gaat het, volgens Maarten, ook niet om over naar huis te schrijven. "Bij de aubergines kunnen we onze vinger er niet helemaal op leggen wat de reden hier voor is. Niemand lijkt het te weten; ligt het aan de lichte groei in areaal of het feit dat de consumptie met het warme weer wat lager ligt? Wie zal het zeggen. Bij de courgettes is het probleem wel duidelijk. Twee jaar geleden hebben de goede prijzen ervoor gezorgd dat een aantal vollegrondstelers op de courgette gesprongen zijn. Daardoor is er eigenlijk te veel bij gezet, wat tot te veel aanbod leidt. Tel daarbij op dat ook courgettes meer geconsumeerd worden met lagere temperaturen en de conclusie is snel te trekken dat deze het moeilijk hebben."

Verschuiving naar andere teelten
Een andere opvallende trend die bij de groentespecialist opvalt is de verschuiving van tomatenspecialties naar andere soorten teelten, voornamelijk in Nederland. "In België ligt het energievraagstuk net iets anders dan in Nederland, waar je al een aantal bedrijven ziet schakelen van tomatenspecialties naar grove trostomaten of zelfs andere producten als aardbeien. Zij kiezen hiervoor door rendement, lagere personeelskosten en minder energieverbruik. Wij zullen er alles aan doen om alle soorten tomaten beschikbaar te houden, maar er zullen sowieso nog verschuivingen volgen. In de komende weken moeten de telers namelijk gaan beslissen wat ze gaan doen voor volgend seizoen. Ik zie hierin ook een rol voor Nederlandse en Belgische retail. Onze telers kunnen alle steun vanuit de handel zeer goed gebruiken en ik denk dat een bepaalde vorm van engagement vanuit de handel ook zeker noodzakelijk is om het volle assortiment aan lokale producten aan te kunnen blijven bieden in de toekomst."           

Voor meer informatie:
Maarten Verhaegen
BelOrta
Mechelsesteenweg 120
B-2860 Sint-Katelijne-Waver, België
+32 (0)15 55 11 11
info@belorta.be  
www.belorta.be