Coöperatie Hoogstraten organiseert 4e International Strawberry Congress

"De wetenschappelijke en commerciële aardbeienwereld komen samen in België"

Tholen - 'Leiderschap in een digitale en duurzame toekomst'. Dat is het motto van de 4de editie van het International Strawberry Congress dat van 21 tot en met 24 september 2022 in Antwerpen plaats vindt. "Eindelijk kunnen we spelers uit de hele internationale aardbeiensector na vijf jaar weer verwelkomen om te netwerken en informatie uit te wisselen op basis van onderzoek, teelt en commercialisatie van aardbeien voor de versmarkt", vertelt Eva Vanmarcke van organisator Coöperatie Hoogstraten. 

Twee takken van sport verbinden
Het initiatief is in 2010 opgestart door de Coöperatie, in samenwerking met het Proefcentrum Hoogstraten, het Verbond Van Belgische Tuinbouwcoöperaties (VBT) en het Vlaams Centrum voor Bewaring van Tuinbouwproducten (VCBT). "Het idee is ontstaan vanuit een doel om binnen de aardbeiensector de wetenschappelijke wereld met de commerciële wereld te verbinden", gaat Eva verder. "In alle twee de takken van sport wordt er onderzoek gedaan en is er veel sprake van verandering. Alleen werd dit nooit echt met elkaar besproken, waardoor de twee vaak langs elkaar heen leefden. Via deze manier vonden we een weg om beide partijen met elkaar in contact te brengen en informatie uit te wisselen. Dit werd eigenlijk vanaf minuut 1 als positief ervaren. De eerste editie werd bijzonder goed onthaald, waarna er ook veel dingen uit zijn gekomen waar beide takken veel profijt van hebben gehad. Dit heeft ervoor gezorgd dat het een terugkerend evenement werd en tot de dag van vandaag het initiële doel hetzelfde is gebleven."

Tijdens de laatste editie werd het evenement bezocht door 300 afgevaardigden uit meer dan 26 verschillende landen.

Het laatste International Strawberry Congress dateert echter alweer uit 2017. "De bedoeling was om het evenement eens in de 3 jaar te organiseren, maar de pandemie heeft roet in het eten gegooid. De voorbereidingen waren in 2020 al gestart, maar aangezien corona toch een grotere impact bleek te hebben dan verwacht, moesten we de editie destijds helaas afgelasten."

Nu is het in september na vijf jaar toch weer zo ver. "Op het programma staan twee dagen lezingen, paneldiscussies en posterpresentaties in het Flanders Meeting & Convention Centre, alsook een interessante dag met verschillende excursiemogelijkheden. Dit jaar sluiten we voor het eerst af met de Internationale Mechanisatie en Demonstratie Aardbei Vakbeurs georganiseerd door het Proefcentrum Hoogstraten op zaterdag, waar meer de praktische kant van de teelt belicht wordt."

Digitalisering en duurzaamheid
Tijdens de lezingen zal dit jaar de focus voornamelijk liggen op evolutie in digitalisering en duurzaamheid in de teelt, als ook de markt. "Zo vertellen de CEO's van Saga Robotics en Blue Radix respectievelijk over robotisering in de tuinbouw en artificiële intelligentie in de teelt. Amerikaanse trendwatcher Daniel Levine zal dan weer de focus richten op de commerciële wereld door in te gaan op de trends in de sector en welke kant het op zal gaan."

Verder zijn de uitdagingen ook in de aardbeiensector natuurlijk uitermate groot met de niemand onbekende wereldse perikelen. "Samen met vertegenwoordigers uit de hele wereld zullen we naar de gevolgen van deze gebeurtenissen kijken voor elk deel van de wereld en hoe deze het best te trotseren zijn. We hebben met zijn allen met deze problemen te maken, maar deze hebben natuurlijk niet voor iedereen dezelfde gevolgen. De gesprekken geven een uniek inkijkje in andermans situatie." Het geheel wordt omlijst door de Britse AGF-journalist Michael Barker.

Met het terugkerende evenement heeft de organisatie het doel om de verschillende spelers met elkaar te verbinden weten te verwezenlijken. Een doel dat wellicht een voorbeeld is voor andere productgroepen. "De ultieme droom is dat er een speciale vereniging of commissie op Europees of wereldwijd niveau komt, waarbij een samenwerking als deze op regelmatige basis kan bestaan. Voor nu zijn we echter heel blij dat we eens in de zoveel jaar samen kunnen komen om te kunnen evalueren hoe de sector ervoor staat en te kijken hoe het gaat met de onderwerpen die tijdens de laatste editie besproken zijn. We kijken ernaar uit om de wereld weer te verwelkomen in België", besluit Eva.

Voor meer informatie:
Eva Vanmarcke
Coöperatie Hoogstraten
Loenhoutseweg 59 
2320 Hoogstraten, België
+32 33 40 02 11
strawberrycongress@hoogstraten.eu
www.iscbelgium.com 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven