Helikopters bestrijden vorst op Australische druivenpercelen

In het noordwesten van Queensland worden helikopters ingezet om vorstschade te voorkomen. Bij het bedrijf Marciano Table Grapes zeggen ze dat de helikopters fungeren als een dure ventilator om warmere lucht op de gewassen te blazen. Manager Maritz du Plessis zei dat ze geen risico konden nemen na bijna twee jaar in de weer te zijn geweest om de oogst van groene, rode en zwarte druiven te doen slagen.

"Als we nu vorstschade oplopen, is ons seizoen eigenlijk naar de vaantjes", zegt hij. "Het zou een echte tegenvaller zijn mocht het nu vriezen. De gewassen kunnen daarna zeker nog groeien en bloeien, maar we zouden ons marktvenster missen en ook de kans op secundaire trossen."

In andere teeltgebieden van Australiƫ worden windmolens gebruikt, maar Du Plessis zegt dat de helikopters de beste optie zijn voor zijn teeltbedrijf. "Het grootste probleem is eigenlijk helikopters te vinden en mensen die een vergunning hebben om 's nachts te vliegen. Dat is het belangrijkste, want we weten niet goed wanneer de temperatuur plots gaat dalen."

En hoewel het weer wat warmer wordt, zegt Du Plessis dat hij de helikopters de komende dagen stand-by zal houden.

Bron: abc.net.au


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven