Europese Raad keurt tijdelijke handelsliberalisering Moldavische tuinbouwproducten goed

De Europese Raad heeft een verordening aangenomen tot tijdelijke liberalisering van de handel in de zeven Moldavische tuinbouwproducten die nog niet volledig zijn geliberaliseerd: tomaten, knoflook, druiven, appelen, kersen, pruimen en druivensap. Zonder heffingen zal Moldavië de export van deze producten - voor een periode van een jaar - naar de Europese Unie kunnen verdubbelen.

"We kunnen de impact van de Russische agressieoorlog tegen Oekraïne op Moldavië niet over het hoofd zien. Nu de invoerrechten zijn opgeheven voor de resterende tuinbouwproducten die nog niet volledig zijn geliberaliseerd, kan Moldavië nu minstens twee keer zoveel van deze producten zonder invoerrechten naar de EU exporteren. Met deze uitzonderlijke maatregelen verdiept de EU haar handelsbetrekkingen met Moldavië en toont zij haar steun voor de stabilisering van de Moldavische economie", zei Jozef Síkela, de Tsjechische minister van Industrie en Handel. 

De niet-uitgelokte en ongerechtvaardigde aanval van Rusland op Oekraïne heeft een verwoestende impact op Oekraïne, maar ook op de Republiek Moldavië. Het heeft een negatief effect op het vermogen van Moldavië om handel te drijven met de rest van de wereld, aangezien de export sterk afhankelijk is van Oekraïense infrastructuur en omdat het grotendeels de toegang tot zijn markten in Oekraïne, Rusland en Wit-Rusland heeft verloren.

Bij de inwerkingtreding zal het besluit van deze week voor een periode van een jaar van toepassing zijn op zeven tuinbouwproducten uit Moldavië die momenteel nog onderworpen zijn aan tariefcontingenten bij export naar de EU. De tijdelijke maatregel voor handelsliberalisering zal de gebruikelijke exportstroom van Moldavië ombuigen naar de EU.

Het besluit is afhankelijk van de naleving van de beginselen die zijn uiteengezet in artikel 2 van de overeenkomst tot instelling van een diepe en brede vrijhandelszone (DCFTA), die bijna alle handel met Moldavië heeft geliberaliseerd, behalve voor zeven tuinbouwproducten waarop deze verordening betrekking heeft.

Achtergrond en volgende stappen
De Europese Commissie diende op 9 juni 2022 haar voorstel in betreffende tijdelijke maatregelen ter liberalisering van de handel als aanvulling op de handelsconcessies die van toepassing zijn op Moldavische producten in het kader van de associatieovereenkomst tussen enerzijds de Europese Unie en de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie en hun lidstaten en anderzijds de Republiek Moldavië.

Op 29 juni stuurde de Europese Raad een brief aan het Europees Parlement waarin het aangaf akkoord te gaan met de verordening, die vervolgens op 5 juli 2022 door de plenaire vergadering van het Europees Parlement is gestemd.

Nu de verordening door zowel het Europees Parlement als de Raad is aangenomen, zal ze worden ondertekend en gepubliceerd in het Publicatieblad van de Europese Unie. De dag na de publicatie treedt de verordening in werking.

Bron: Council of the European Union


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven