Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Lic. Abel Chaves, voorzitter van CANAPEP:

"Handleiding voor duurzame ananas in Costa Rica is afgestemd op 11 van de 17 SDG's van de VN"

Als we het over ananas hebben, kunnen we onmogelijk om Costa Rica heen. Het land heeft zich gepositioneerd als de absolute leider in de export van deze vrucht, met bijna vijf keer meer opbrengst dan de op een na grootste exporteur, de Filippijnen (volgens cijfers voor 2020, gedeeld door het statistisch portaal van de FAO). Dit is te danken aan een industrie die een hoog specialisatieniveau heeft bereikt en die wordt gesteund door de Nationale Kamer van Ananasproducenten en -exporteurs (CANAPEP), die onlangs een nieuwe mijlpaal heeft bereikt op het vlak van duurzaamheid.

CANAPEP werd in maart 2003 opgericht met als doel ananas-producenten en -exporteurs in het hele land samen te brengen en bij te dragen tot de voortdurende ontwikkeling van de sector. In juni 2006 bevorderde de Raad van Bestuur van de Kamer de oprichting van de Socio-Milieucommissie voor Duurzame Ananasproductie (COSAP), met als doel de ananasproducenten en -exporteurs van de aangesloten bedrijven te ondersteunen bij de aanpak van sociale en milieuvraagstukken. De COSAP is een multidisciplinair orgaan, samengesteld uit vertegenwoordigers van ministeries, de academische wereld, aanverwante kamers en CANAPEP-ondernemers. Ook werd het CANAPEP-inspectieorgaan (CANAPEP-OI) op 24 maart 2020 geaccrediteerd door de ECA (Ente Costarricense de Acreditación) in overeenstemming met INTE-ISO/IEC 17020:2012.

In juni 2008 publiceerde de Nationale Kamer van Ananasproducenten en -exporteurs het Technisch Handboek voor Duurzame Ananasproductie (MT-PSP); een instrument om de naleving van goede praktijken voor duurzame ananasproductie te vergemakkelijken onder haar vennoten. De laatste vertegenwoordigen samen ongeveer 85% van het areaal voor ananasproductie in het land. Het handboek bestrijkt vijf gebieden: milieucontrole, sociale verantwoordelijkheid, gezondheid op het werk, opleiding van het personeel en operationele controle.

Het handboek, dat voortdurend wordt geëvalueerd om te voldoen aan nieuwe internationale regelgeving, heeft niet alleen geholpen om de ananassector van het land te versterken, maar bleek ook in overeenstemming met 11 (65%) van de 17 wereldwijde doelstellingen die de VN in 2015 heeft geschetst in haar universele oproep tot actie om armoede uit te bannen, de planeet te beschermen en het leven van al haar inwoners te verbeteren; de Sustainable Development Goals (SDG's).

"Om precies te zijn is het handboek afgestemd op 11 van de 17 SDG's van de VN," zegt Abel Chaves, voorzitter van CANAPEP. "In feite wordt aan 8 van de SDG's voldaan met een percentage hoger dan 80%, en aan 5 van hen met 100%. De CANAPEP is de eerste instantie in het land die zo'n afstemming bereikt."

"We zijn afgestemd op doel 1 van het beëindigen van armoede; doel 2 van nul honger; doel 3 van gezondheid en welzijn; doel 4 van het waarborgen van kwaliteitsonderwijs; doel 5 van het bereiken van gendergelijkheid en het mondiger maken van alle vrouwen en meisjes; doel 6 van schoon water en sanitaire voorzieningen; doel 8 van fatsoenlijk werk en economische groei; doel 11 van het duurzaam maken van steden en gemeenschappen; doel 12 van verantwoorde productie en consumptie; doel 15 van het beschermen, herstellen en bevorderen van het leven op de ecosystemen van de aarde; en doel 16 van het bevorderen van vrede, het faciliteren van gerechtigheid en het opbouwen van sterke instellingen."

Abel Chaves.

"In ieder geval zijn veel van onze partners afgestemd op de rest van de SDG's, met initiatieven die ten behoeve van duurzaamheid worden uitgevoerd en die niet in ons handboek zijn opgenomen als vereisten waaraan moet worden voldaan. Zo wordt aan de doelstelling om toegang tot schone energie te garanderen voldaan door bedrijven die zonnepanelen laten installeren; en met precisieteelt blijft de ananassector koploper in de adoptie van tuinbouwtechnologie die klimaatverandering helpt tegengaan," zegt Abel. "Er zijn echter kleine producenten die dergelijke investeringen niet kunnen doen en we kunnen hen niet straffen op basis van de strikte regels van het handboek."

"Bovendien doen we geweldig sociaal werk. Onze industrie genereert 28.000 directe banen in het land en 112.000 indirecte banen op het platteland, waar de werkgelegenheid schaarser is. Hierdoor neemt de ongelijkheid af", zegt Abel Chaves. "We hebben zelfs een impact op de zeeën." Het nalevingshandboek van CANAPEP regelt de invoering van mechanismen voor een adequate behandeling van het afvalwater dat, eenmaal geloosd, uiteindelijk via de natuurlijke watercyclus zelf de zee zal bereiken.

"Wat doelstelling 17 betreft, die te maken heeft met het versterken van de uitvoeringsmiddelen en het nieuw leven inblazen van de Wereldalliantie voor Duurzame Ontwikkeling, werken we aan een levenscyclusanalyse (LCA) van ananas in Costa Rica, die we binnen 6-7 maanden hopen af te ronden, zodat we ons van de 14 mogelijke voetafdrukken zullen inschrijven in de 4 waarin we beter gegrond zijn, en we de bij CANAPEP aangesloten bedrijven de kans zullen geven om een zegel op hun merken te krijgen dat hun impact op het milieu certificeert", aldus de CANAPEP-voorzitter.

Voor meer informatie:
CANAPEP
Apto. Postal 585-1007
San José, Costa Rica
Tel.: (506) 2291-5237
info@canapep.com
canapep.com 

Publicatiedatum: