Nieuwe sterk gepigmenteerde Tarocco-sinaasappel op Sicilië

De verspreiding van het Citrus Tristeza Virus (CTV) doorkruist het pad van de Siciliaanse citrusteelt. Er is geen enkele streek waar niet gehele percelen zijn verwoest door het virus. Teeltbedrijven zien hun boomgaarden ten onder gaan en hun inkomen als sneeuw voor de zon verdwijnen. De positieve kant van de opmars van het virus en de vernietiging van de bomen is de snelle rassenvernieuwing, die rekening houdt met de vraag van de markt naar sterk gepigmenteerd fruit. 

Er worden nieuwe sterk gepigmenteerde klonen geïntroduceerd op nieuw ontwikkelde boomgaarden of ter vervanging van gerooide percelen. De nieuwe rassen zijn vooral Ippolito, VCR en Lempso, alle drie telgen van de Tarocco-familie. Opvallend bij Lempso is dat de uitwendige rode kleur veel sterker is dan die van het vruchtvlees.

Corrado Vigo, veredelaar van de gelijknamige kloon van een sterk gepigmenteerde Tarocco-sinaasappel

Tegen die achtergrond werd enkele jaren geleden Vigo ontdekt, een mutatie in een oude Tarocco-sinaasappelboom. Na een paar jaar die mutatie te hebben opgevolgd, werd besloten om plantaardig materiaal te nemen en er enkele planten mee te enten.

Corrado Vigo, agronoom en lid van de Nationale Raad van de Orde van Landbouwkundigen, vertelt ons het verhaal van deze nieuwe kloon.

Vergelijking van enkele Tarocco’s. Van links naar rechts: Tarocco Nucellare, Tarocco Comune en Tarocco Vigo (foto van half januari)

"Een paar jaar na mijn ontdekking en de daaropvolgende vermeerdering van het plantmateriaal realiseerde ik me dat de jonge zaailingen die in productie gingen een Tarocco-sinaasappel voortbrachten waarvan de kenmerken niet waren veranderd. Deze kloon heeft een lage behoefte aan koude-uren voor de aanmaak van anthocyanen. Dit zorgt voor een zeer hoge pigmentatie die verder gaat dan rood. De paarsachtige kleur overtreft met verve de pigmentatie van de Moro-sinaasappel en heeft ook niet de gebreken van die sinaasappel, dat wil zeggen, het heeft niet die "oude" smaak eens het fruit rijp is. Naarmate de weken en maanden verstrijken, wordt de smaak van Tarocco Vigo verrijkt met een vleugje aroma dat tussen braam en framboos hangt." 


Vergelijking tussen de pigmentatie van Tarocco Vigo (boven) en Tarocco Comune (foto van half januari) 

"De intense kleuring vindt al eind november plaats", gaat de expert verder. "Op die datum heeft het fruit al een kleur die gelijkaardig is aan die van de andere Tarocco’s medio januari, waardoor de introductie van sterk gepigmenteerd fruit op de markten al mogelijk is vanaf begin december. In januari, wanneer de andere Tarocco’s een intens rode kleur vertonen, heeft Vigo al een paarsachtige kleur. En hoewel deze nieuwe Tarocco al voldoende rijp is om eind november of begin december geplukt te worden, kan de sinaasappel tot eind maart aan de boom blijven hangen. Zowel kleur, smaak als sapopbrengst blijven tot dan ongewijzigd." 


Tarocco Vigo, pigmentatie in februari

"Het plantmateriaal is ondertussen ook geleverd aan de land- en tuinbouwafdeling van Catania, Di3A, om de rassenrehabilitatie op Sicilië te kunnen uitvoeren", zegt Corrado Vigo.

"In overleg met dr. Paolo Rapisarda van het CREA-onderzoekscentrum in Acireale gaf ik hen elke twee weken fruitmonsters om de eigenschappen van de sinaasappel te analyseren en de hoeveelheid anthocyanen te evalueren. Rapisarda zelf bevestigde mij dat het fruit een zeer hoge concentratie aan anthocyanen bevat en dus heel gezond is. Di3A heeft me enkele weken geleden een aantal van virussen en viroïden herstelde planten geleverd, maar ook een kloon van Tarocco Nucellare. Ik heb die gegeven aan een gespecialiseerde kwekerij in Catania om moederplanten voor te bereiden die moeten dienen voor de voorvermeerdering en vermeerdering van het plantmateriaal. Ik ben ook overgegaan tot het patenteren van deze kloon onder de naam Tarocco Vigo bij het Communautair Bureau voor Plantenrassen CPVO."

"Ik geloof dat volgend voorjaar al de eerste zaailingen geboekt kunnen worden voor aanplant in het najaar van 2023. Toch moet ik ook een kleine valse noot melden in dit hele proces. In de afgelopen jaren hebben enkele kleine kwekerijen Tarocco-sinaasappelbomen verkocht die ze doorgaven als Tarocco Vigo. Tot op heden is niemand gemachtigd om dit te doen, noch is het betreffende plantmateriaal in omloop geweest, aangezien de plaats van de originele planten bij niemand bekend was en het gerehabiliteerde materiaal pas op 16 juni aan mijn werd afgeleverd. Het was en is dus onmogelijk dat er Tarocco Vigo-zaailingen zijn gereproduceerd."

Voor meer informatie:
Dr. Corrado Vigo
Tel: +39 3487952243 (Italië)
corrado@vigo.it


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven