Italiaanse watermeloentelers blij met warme weer

Het zijn goede tijden voor de Italiaanse watermeloenen, en zeker voor de pitloze. De consumptie wordt niet alleen gedreven door de kwaliteit van de oogst, maar vooral door de verzengende hitte in half Europa, met pieken van 16 °C boven het seizoensgemiddelde. 

We gingen een praatje maken met Marco Michele Lotta, commercieel en logistiek manager van OP Agricola Campidanese, een telersvereniging uit Sardinië die haar producten op de markt brengt onder het merk L'Orto di Eleonora. 

"Wekelijks verladen we ongeveer 90.000 kilo watermeloenen, maar de afgelopen dagen zien we de bestellingen van binnen- en buitenlandse klanten met 20% toenemen. Naast de Italiaanse supermarktketens, leveren we ook veel product aan Oostenrijk, Zwitserland, Nederland, Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland. De zomer van 2022 is een meevaller voor ons. Onze omzet is met ongeveer 15% gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. We kunnen nog goed inspelen op de vele bestellingen ondanks het feit dat het areaal dit seizoen met 25% is gekrompen wegens de onzekere economische situatie."

Marco Michele Lotta

"Eleonora en Gavina, twee mini-watermeloenen, leiden de dans. Ze zijn pitloos en zoet en hebben een mooie kleur en een consistente korrel. De schil is niet dikker dan 0,5 mm. De kwaliteit is uitstekend dankzij gunstige weersomstandigheden en enkele teeltverbeteringen die we in de loop van de tijd hebben doorgevoerd. De hitte verkort de groeicyclus van de watermeloenen van 60 naar 50/52 dagen, vooral in gebieden zoals Sardinië, waar het temperatuurverschil tussen dag en de nacht klein is. Daarom blijft het fruit constant groeien en rijpen. Met de hoge vraag van de afgelopen weken beschouwen we dit zeker niet als iets negatiefs." 

Gavina mini-watermeloen

"De enige negatieve noot is het gebrek aan personeel, verergerd door de toename van de Covid-besmettingen. Elke dag ontbreekt er wel een medewerker op het veld of in het pakstation, wat de oogst en de verwerking vertraagt."

Voor meer informatie:
Agricola Campidanese
Via Doria, 5
09098 Terralba (OR) - Italië
Tel: +39 (0)783 022959
info@agricolacampidanese.it
lortodieleonora.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven