Mozambique

Nieuwe dienst vanuit Maputo een zegen voor Zuid-Afrikaanse fruitexporteurs

In een joint venture met Ocean Network Express en Uni-feeder biedt Hapag-Lloyd een tweewekelijkse rechtstreekse dienst aan tussen de haven van Maputo, de hoofdstad van Mozambique, en Jebel Ali (VAE) en Mundra (India). Met deze vereenvoudigde cyclus van drie havens heeft Hapag-Lloyd een nieuwe route tot stand gebracht tussen de westkust van India en de oostkust van Afrika.

"De dienst tussen drie havens en concurrerende transittijden zijn ontworpen om de vrachtplanning van bedrijven te vergemakkelijken en verzekeren", zegt Hapag-Lloyd. Countrymanager Lilantha Nugawela bevestigt dat de belangstelling van Zuid-Afrikaanse citrusexporteurs groot is.

"We hebben zeer positieve reacties gekregen voor zowel import als export en het is belangrijk om vroeg vrachtruimte te boeken", zegt hij.

Twee containerschepen zijn sinds medio deze maand met citrus uit Maputo vertrokken, het derde schip wordt zaterdag verwacht. De exploitant van het schip is Uni-feeder.

Dawie Scholtz, algemeen directeur van de Maputo Port Fruit Terminal, merkt op dat ze zeer tevreden zijn over de interesse en groei van het klantenbestand. "We hebben nog voldoende capaciteit over."

De Maputo Port Fruit Terminal heeft nog voldoende capaciteit voor Zuid-Afrikaans citrus (foto aangeleverd door MPFT) 

"Het is geweldig dat rederijen manieren zoeken om ons te helpen"
Vorige week heeft Cape Five Exports een citruslading naar het Midden-Oosten verzonden vanuit de haven van Maputo. "De huidige uitdagingen in de Zuid-Afrikaanse havens hebben ertoe geleid dat we op zoek moesten naar nieuwe logistieke kansen. We zijn trots als eerste fruitexportbedrijf deze nieuwe route van Hapag-Lloyd in gebruik te kunnen nemen."

"Durban is momenteel overbelast. We leveren gewoonlijk onze vracht af aan de City Deep ambient railterminal, vanwaar de containers naar Durban worden gespoord om congestie bij de koelhuizen in de haven te vermijden en vanwaar we ook de lege containers ophalen", vertelt Justine Green, logistiek manager bij Cape Five Exports. 

Cape Five Exports deed een proefzending met citrus vanuit Maputo naar Jebl Ali (foto geleverd door Cape Five Exports) 

"Met de overstromingsschade aan de spoorinfrastructuur en algemene spooruitdagingen zijn we nu niet meer in staat om deze optie volledig te benutten. Schepen zijn overboekt en er zijn niet genoeg containers beschikbaar. Dus toen we hoorden van Maputo hebben we besloten om een proefzending te organiseren met zes containers citrus."

Het was de eerste keer dat ze een grensoverschrijdende zending deden tussen Zuid-Afrika en Mozambique. Alles verliep soepel. Er is een ‘green lane’ voor fast-track reefertrucks.

Ze voegt eraan toe dat de transittijd van Maputo naar het Midden-Oosten 10 tot 12 dagen is, en van Durban naar het Midden-Oosten ongeveer 12 tot 14 dagen. De proefzending komt later deze week aan in Jebl Ali.

"De mogelijkheid om vanuit Maputo te exporteren komt als een geschenk uit de hemel. Het is geweldig dat rederijen verschillende manieren zoeken om ons te helpen onze export te organiseren, en niet alleen vertrouwen op de oude, traditionele manieren."


Voor meer informatie:
Lilantha Nugawela
Hapag-Lloyd Maputo
Tel: +258 21 312 354/5 (Mozambique)
Lilantha@ssamzm.com

Dawie Scholtz
Maputo Port Fruit Terminal
Tel: +27 79 945 8632 (Zuid-Afrika)
dawie@maputoft.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven