“Aspergemarkt Peru veranderd door zeer hoge luchtvrachttarieven"

Nu de vraag naar asperges bij retailers is teruggekeerd naar het niveau van vóór de pandemie, heeft de exportmarkt voor verse asperges te maken gekregen met zeer hoge tarieven voor luchtvracht. Er is dus in de loop der jaren veel veranderd voor de teler en exporteur Virú Peru. Volgens de CEO van het bedrijf, Yoselyn Malamud: "Wat verse asperges betreft, zijn de zaken de laatste jaren veranderd omdat de luchtvrachttarieven tot zeer hoge niveaus zijn gestegen, waardoor onze prijzen op verschillende plaatsen flink minder concurrerend zijn geworden. Europa en het Verenigd Koninkrijk hebben nog steeds een voorkeur voor Peruaanse asperges met aanhoudende jaarprogramma's, maar de bulk gaat naar de VS."

Virú Peru, met het hoofdkantoor in La Libertad, Peru, bestaat uit telers en exporteurs van verse asperges; het is de grootste producent van het land wat betreft verwerkte witte en groene asperges. Het is ook de grootste producent van artisjokken ter wereld. "Wij zijn de grootste producent van ingeblikte en diepgevroren groenten en fruit in Peru. Onze belangrijkste producten zijn witte en groene asperges, paprika's, artisjokken, mango, avocado, bosbessen, aardbeien, palmharten en asai."

De verse witte asperges worden voornamelijk geëxporteerd naar Europese landen zoals Nederland, Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk, terwijl Japan dit jaar ook meer bestellingen krijgt, volgens Malamud. Van de verse groene asperges wordt 75% geëxporteerd naar de VS, Europa, het VK en Azië.

Malamud zegt dat de huidige vraag naar verwerkte asperges stabiel is, maar dat de oorlog in Oekraïne heeft geleid tot hogere inputkosten voor hun meer dan 13,000 hectare aan tuinbouwbedrijven. "Op dit moment is onze vraag naar verwerkte asperges stabiel. We leveren zowel aan de retail als aan de foodservice. De retail is sterk en de foodservice heeft zich hersteld tot de hoeveelheden van voor de pandemie. Door de oorlog in Oekraïne zijn onze kosten omhoog gegaan; kunstmest, zonnebloemolie, verpakking, enz., zoals voor bijna alle sectoren. Wij hebben maatregelen genomen om de continuïteit van onze activiteiten te waarborgen. Witte asperges in blik zijn hoofdzakelijk bestemd voor Europa. Groene asperges in blik zijn hoofdzakelijk bestemd voor Europa en de VS. Ingeblikte pinquillo paprika's zijn hoofdzakelijk bestemd voor Spanje en de VS."

Virú Peru heeft een duidelijk voordelen waarmee het meer kans heeft  om de huidige, wereldwijde uitdagingen op verschillende markten te doorstaan. Met name de omvang van het bedrijf, met zeven locaties wereldwijd. Het helpt met de verkoop in Europa, Spanje, Frankrijk, Italië enz. "Het feit dat we in verschillende landen actief zijn, heeft ons beter in staat gesteld om het hoofd te bieden aan de logistieke crisis die we doormaken, om snel te reageren op de behoeften van onze klanten en om fysiek dicht bij onze klanten te zijn en zo te weten waar ze naar op zoek zijn. We breiden ook onze verwerkingsmogelijkheden in Spanje uit met bereide maaltijden."

Malamud denkt dat de voortdurende innovatie bij het bedrijf zorgt voor de groei op internationaal niveau. "Innovatie is een van de pijlers in onze bedrijfscultuur. We werken zeer nauw samen met onze klanten/partners, waardoor we de markttrends leren kennen en oplossingen op maat kunnen bieden. We lanceren steeds nieuwe producten en oplossingen in de verwerkte en diepgevroren sector. We breiden ook onze activiteiten in Spanje uit, we hebben net een nieuwe faciliteit gekocht en we zijn bezig deze in gebruik te nemen om onze productiemogelijkheden daar te vergroten. In Peru breiden we onze diepgevroren capaciteit uit en diversifiëren we ons aanbod aan groenten en fruit."

"Al onze activiteiten zijn internationaal gecertificeerd op het gebied van veiligheid, kwaliteit, voedselveiligheid, sociale verantwoordelijkheid en duurzaamheid. Virú heeft een sterke betrokkenheid bij de gemeenschap, het personeel en andere belanghebbenden: In 2021 kregen we de vijfde plaats van Great Place to Work in de rangschikking "Great Place to Work Latin America 2021", waarmee we een van de meest bekende bedrijven in de regio werden. Dit jaar werd het bedrijf opnieuw erkend door Great Place to Work, voor het derde opeenvolgende jaar. We kregen de eerste plaats in de categorie "Great Place to Work Production & Operations Peru 2022". Dit toont onze inzet voor al onze medewerkers en belanghebbenden. Wij zijn erg trots op deze erkenning", aldus Malamud.

Voor meer informatie:
Yoselyn Malamud
Virú Peru
Tel: +51 44 484040
ymalamud@viru.com.pe 
www.viru.com.pe/en/  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven