Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Erik Gubbels, Gubbels Kwekerijen:

"We kijken naar elk aspect van de paprikateelt om telkens stappen te zetten richting energieneutrale teelt"

'Op weg naar een energieneutrale teelt', is het motto van Gubbels Kwekerijen uit Maasbree. Het bedrijf is al sinds 2010 bezig om zo energiezuinig mogelijk paprika’s te telen. In deze tijd met hoge energieprijzen is dat extra actueel. Hoe gaat Gubbels Kwekerijen hiermee om?

Gubbels Kwekerijen teelt jaarlijks zo’n 11 miljoen kilo rode en gele paprika’s. "Onze kwekerij bestaat nu uit 37 hectare op drie locaties", zegt eigenaar Erik Gubbels. “Het paprikaseizoen loopt van maart tot en met november. In december komen de eerste nieuwe planten in de kas en na zo’n vier maanden worden de eerste paprika’s geoogst. Alle dagverse producten verhandelen we via telerscoöperatie ZON."

Duurzaam kweken
Gubbels Kwekerijen zet in op een balans tussen de productie van hoogwaardige paprika’s en duurzame en energiezuinige teelt. "We wekken de benodigde elektriciteit, warmte en CO2 op met zes WKK-installaties (warmtekracht koppeling). Bij de verbranding van aardgas in deze WKK’s komen elektriciteit, warmte en rookgassen vrij die we omzetten naar CO2. De warmte en CO2 gebruiken we voor onze energiezuinige paprikateelt en de elektriciteit die overblijft leveren we terug aan het elektriciteitsnetwerk. Met een rendement van 96% is dit nu voor ons een van de duurzaamste manieren van kweken. Ook nemen we energie af van een nabijgelegen biomassacentrale die wordt gevoed met houtsnippers van afvalhout."

Restwarmte gebruiken
Gubbels focust zich sinds 2010 op energiezuinig telen. De ervaring en kennis die Gubbels sindsdien heeft opgedaan, komt met de huidige hoge energieprijzen extra goed van pas. "We kijken telkens naar elk aspect van de paprikaproductie en zetten stappen richting een energieneutrale teelt. Daarbij maken we ook gebruik van restwarmte. De WKK’s worden bijvoorbeeld gekoeld met water en dit verwarmde koelwater slaan we overdag op in een grote buffertank. ‘s Nachts loopt het warme water via verwarmingsbuizen door de kassen. Hierdoor ontstaat een constant warm binnenklimaat waardoor onze paprikaplanten optimaal groeien en voorzien we tegelijkertijd de samenleving van elektriciteit. Ook telen we via ons computergestuurde systeem met het klimaat mee. Eén persoon is daar fulltime mee bezig. Uur na uur houdt hij het weer in de gaten en speelt hij daarop in. Dat gaat echt om details. Wordt het bijvoorbeeld het komende uur bewolkt en hoe lang? En wat moeten we dan doen?"

Geautomatiseerd oogsten en sorteren
Zoals voor elke groente, geldt ook voor paprika: hoe minder handling, hoe minder kans op beschadiging. Gubbels heeft daarom ingezet op innovatieve teelt- en verwerkingstechnieken. De paprika’s worden alleen bij het oogsten aangeraakt door mensenhanden. Het vervolgtraject is geautomatiseerd. "De geoogste paprika’s worden verzameld in containers. Na het oogsten rijden deze volle containers via een inductielijn automatisch naar de verwerkingshal. Bij de sorteerlijn worden de paprika’s gesorteerd op kleur, maat en gewicht. Vervolgens verpakken we de paprika’s naar gelang de wens van onze klanten."

Kracht van massief karton
De paprika’s worden onder meer verpakt in dozen. "In het hoogseizoen vullen we zo’n 8000 dozen per dag. De dozen worden afgedekt met deksels van massief karton, die worden geleverd door Smart Packaging Solutions. Vanwege de stevigheid kiezen we voor massief karton. Een kwalitatief goede verpakking is natuurlijk essentieel in verband met de voedselveiligheid. Onze paprika’s worden vooral afgezet in Nederland en Duitsland en het is natuurlijk belangrijk dat de dozen met paprika’s in goede staat aankomen bij de klant. Bij de opslag in koelcellen kunnen de dozen wat vochtig worden. Dat is een belangrijke reden dat we kiezen voor massief kartonnen deksels, want die zijn daar goed tegen bestand. Naast de goede kwaliteit deksels is Smart Packaging Solutions een betrouwbare leverancier. Niet voor niets werken we al vele jaren samen."

Voor meer informatie:
Gubbels Kwekerijen
Zonneveld 21
5993 SG Maasbree
info@kwekerijgubbels.nl 
www.gubbelskwekerijen.nl 

Smart Packaging Solutions
Oude Baan 120
9200 Oudegem-Dendermonde
+32 (0)52 26 19 25
info@smartpaso.com     
www.smart-packaging-solutions.com   

Publicatiedatum: