Aardappelmarktrapport week 28

'Start Duitse zomervakantie treft aardappelafzet'

De beschikbaarheid van hoofdzakelijk Duitse  vroege aardappelen is volgens de BLE duidelijk toegenomen. Hierbij zetten de Duitse Annabelle en Berber de toon. De vraag was daarentegen afgenomen: het begin van de vakantie in sommige delen van Duitsland verminderde de afzetmogelijkheden. Als gevolg daarvan moesten de handelaren een prijsverlaging op de koop toe nemen. Bij de aardappelen uit bewaring werden de naleveringen op sommige plaatsen stopgezet, wat zich ook in de verkoop weerspiegelde. In München werd de handel in Cypriotische Annabelle aardappelen verder teruggedrongen, nadat de prijzen hier inmiddels duidelijk boven het niveau van de concurrenten lagen. 

Rheinland-Pfalz: Duitse vroege aardappelen bepalen het assortiment
Duitse vroege aardappelen bepalen het assortiment. Vroege importen vullen in meer of mindere mate het aanbod aan. De retail wordt overwegend voorzien van regionale aardappelen. De telersprijzen gingen deze week omlaag. Aangezien de vraag het aanbod niet helemaal bij kon houden, ook vanwege de hoogzomerse temperaturen, rekent men nu op dalende prijzen. De zomervakantie die voor de deur staat zou nog meer druk op de omzet uit kunnen oefenen, schrijft de Landwirtschaftskammer Rheinland-Pfalz.

Hessen: succesvolle overstap op Duitse vroege aardappelen
De verkoop van aardappelen van de nieuwe oogst verloopt in rustige banen. Het snel toenemende aanbod is van een tevredenstellende kwaliteit en kan de relatief beperkte vraag eenvoudig dekken. Vergeleken bij de voorgaande week werden de prijzen duidelijk naar beneden bijgesteld. Er staan nog steeds importaardappelen uit Spanje ter beschikking tegen lagere prijzen dan het Duitse aanbod. In de retail zal men nu geleidelijk volledig op Duitse vroege aardappelen overschakelen. De oogst van de aansluitende rassen zal afhankelijk zijn van de hoeveelheid water die beschikbaar is. Neerslag is voor de telers zeer welkom, aldus Landesbetrieb Landwirtschaft Hessen

Schleswig-Holstein: rustige vraag vanwege de vakantie
De Landwirtschaftskammer Schleswig-Holstein meldt dat er op de aardappelmarkt in Schleswig-Holstein sprake is van een terughoudende handel. De vraag wordt onder andere vanwege de vakantieperiode als rustig beschreven. De prijzen dalen en tegen het weekend wordt er nog een verdere prijsdaling verwacht. Verder wordt het aanbod in de handel bepaald door vroege aardappelen van buiten de regio, bijvoorbeeld uit de Pfalz. De overstap op vroege aardappelen uit Schleswig-Holstein verloopt traag. Inmiddels zijn ook hier huidvaste aardappelen beschikbaar, maar in de retail zijn ook nog aardappelen te vinden die niet huidvast zijn. Bovendien zijn er ook nog steeds importaardappelen op de markt, daarbij gaat het voornamelijk om restvoorraden. De gewassen ontwikkelen zich verder nog steeds goed. De neerslag in de afgelopen weken heeft een positieve uitwerking op de ontwikkeling van de planten. In het zuidoosten van Schleswig-Holstein was het overwegend droger. Bij de vroege aardappelen zijn er af en toe problemen met schurft, maar verder wordt er een goede kwaliteit gemeld. Er is momenteel niet veel sprake van aantasting door Phytophthora.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven