Maf Roda breidt aanwezigheid uit in Zuid-Afrika

In de afgelopen drie jaar heeft Maf Roda zijn aanwezigheid in de Citrusdal Vallei in Zuid-Afrika aanzienlijk uitgebreid.

Twee Maf Roda Globalscan 7 sorteermachines op naast elkaar gelegen verpakkingslijnen met VIOTEC- en INSIGHT-technologie bij Mouton Citrus, Citrusdal

Jan Coetzer, directeur van Groenkloof Sitrus, legt uit dat hun beslissing om met Maf Roda in zee te gaan als leverancier van packline-services het resultaat was van uitgebreid onderzoek. "We kwamen tot de conclusie dat de Globalscan 7-technologie van Maf Roda, er als beste uitkwamen en dat het bedrijf de beste kant-en-klare oplossing bood voor betrouwbare verpakkingslijnen."

Het verpakkingsbedrijf in Groenkloof heeft onlangs een aanzienlijke uitbreiding afgerond, waaronder de installatie van een Maf Roda sorteerlijn met zes banen en de nieuwste elektronische Globalscan 7 met VIOTEC-technologie.

Het VIOTEC-systeem van Maf Roda is een extra functie van de sorteermachine die zelfs het kleinste beetje rot fruit kan identificeren dat bij handmatige inspectie gemakkelijk over het hoofd kan worden gezien. De VIOTEC identificeert ook zure rot op het fruit, wat belangrijk is dit grote hoeveelheden fruit kan besmetten.

Volgens Coetzer is de warmwaterspoeling van de Maf Roda packline uiterst efficiënt bij het wassen en ontsmetten van het fruit. "De internationale markten voor Zuid-Afrikaans fruit worden steeds strikter wat betreft het toegestane gebruik van chemische middelen. Als gevolg daarvan vormen het effectief wassen en het toepassen van de toegestane ontsmettingschemicaliën een zeer belangrijk onderdeel van het verpakkingsproces. Het water loopt in gordijnen over het fruit en dat maakt dit proces aanzienlijk eenvoudiger te beheren."

Groenkloof Sitrus MD Jan Coetzer controleert de kwaliteit van het fruit bij het kwaliteitsmonsterstation van de Maf Roda packline, bij pakstation Groenkloof Sitrus

Coetzer zegt dat hun bedrijf onder de indruk is van de klantenservice die ze van Maf Roda hebben ontvangen, vanaf het eerste contact, tijdens de montageperiode en met de voortdurende after-sales service. "De teamleden van Maf Roda weten dat ze een betrouwbaar product en een goede service bieden. Als we problemen hebben, staat het supportteam van Maf Roda altijd klaar om te helpen."

"We hebben de werkrelatie met het hele team van Groenkloof erg op prijs gesteld," legt Fabrice Blanc uit, General Manager van Maf Agrobotic en directeur van Maf Roda RSA. "Het was voor ons van groot belang om inzicht te krijgen in het werkproces en inzicht te krijgen in de belangrijkste productiedoelstellingen van het fruitstation. Dit heeft ons geholpen bij het definiëren en vaststellen van de meest geschikte en waardevolle sorteer- en verpakkingsoplossing voor Groenkloof. Tijdens ons bezoek in juni hebben we kunnen zien hoe de operationele teams van Groenkloof het beheer van deze globale "tool", die wij hebben geïnstalleerd om zo goed mogelijk aan hun dagelijkse behoeften te voldoen, zelf in handen namen. We hebben ook gezien hoe tevreden ze zijn over de verbeteringen die ze al in hun werk hebben bereikt," legt Blanc uit.


Focus op automatisering
Mouton Citrus is een andere tevreden klant, al sinds 2017, toen ze hun eerste achtbaans Maf Roda packline installeerden met de Globalscan 6 sizer. In 2019 hebben ze de capaciteit van hun oudere pakhuis geüpgraded en hun tweede 8-baans Maf Roda packline geïnstalleerd met de Globalscan 7 sizer en VIOTEC.

In 2022 heeft Mouton Citrus hun nieuwere pakhuis uitgebreid en als onderdeel van dit proces hebben ze een breed scala aan uitbreidingen en upgrades met Maf Roda-apparatuur geïmplementeerd, waaronder de installatie van een extra 6-baans sizer met Globalscan 7-technologie.

Ze hebben ook de bestaande Globalscan 6-sizer geüpgraded naar een Globalscan 7-sizer, zodat alle packlines in de fabriek nu beschikken over Globalscan 7-sizers met VIOTEC. Een van de lijnen beschikt ook over INSIGHT-technologie die het fruit intern scant en de interne kwaliteit van het fruit kan onthullen, inclusief het suikergehalte en de interne droogheid.

Mouton Citrus legt momenteel de laatste hand aan dit uitbreidingsproject, dat ook Maf Roda automatiseringsapparatuur omvat, zoals bakvul- en wasapparatuur en speedpackers. De focus van de nieuwe Maf Roda lijn en apparatuur ligt op automatisering en omvat automatische bin packing, bin washing en speed packers. De geautomatiseerde speedpackers hebben een dubbele functie: ze kunnen verschillende soorten citrusvruchten op basis van hun gewicht verpakken, waardoor de productiviteit en de verpakkingsmogelijkheden toenemen.

Een Maf Roda V8 speedpacker met Jumble Filler Combo

"We kozen voor Maf Roda-systemen omdat ze de optimale packlines aanboden," legt Boet Mouton, directeur marketing & verpakking van Mouton Citrus, uit. Hij voegde eraan toe dat de VIOTEC-technologie van onschatbare waarde is voor het opsporen van zuurrot en oneffenheden op het fruit.

"We hebben uitstekende resultaten behaald met deze technologie, vooral bij de meer risicovolle variëteiten. We hebben een breed scala aan klanten en variëteiten, en we moeten flexibel zijn met diverse verpakkingsopties. Tegelijkertijd blijft het vermogen om fruit van een consistente kwaliteit te leveren van het grootste belang en we zijn zeer tevreden over de uiterst consistente resultaten die we met de systemen van Maf Roda behalen."

Turnkey oplossing geeft doorslag voor Citrusdal teler
Rossouw Conradie, pakhuismanager van Patrysberg, een citrusbedrijf in Citrusdal, legt uit dat het pakhuis in de loop van 2021 is uitgebreid en dat een Maf Roda sizer packline met tien banen die zij hebben geïnstalleerd, dit seizoen voor het eerst operationeel is.

Rossouw Conradie, packhouse manager bij Partysberg Citrus met de nieuw geïnstalleerde Maf Roda packline (foto's geleverd door Lucentlands Media)

"Onze packline draait al sinds het begin van deze oogst en toen we een probleem ondervonden waarvoor internationale expertise nodig was, hebben ze een van de buitenlandse technici ingevlogen die ons kunnen helpen. In het verleden werden sommige Zuid-Afrikaanse telers ontmoedigd om Maf Roda te gebruiken vanwege de taalbarrière met betrekking tot de technische terminologie. Gelukkig is het Zuid-Afrikaanse Maf Roda-team de afgelopen jaren uitgebreid en kan Maf Roda RSA klanten nu ook in het Engels bedienen, wat een aanzienlijke verbetering was."

Conradie zegt dat na uitgebreid marktonderzoek te hebben gedaan naar de beschikbare packline-systemen, Maf Roda's vermogen om hen een kant-en-klare oplossing te bieden als de duidelijke keuze naar voren kwam.

Het Patrysberg pakhuis ligt tegen een steile heuvel, waardoor de omvang van de uitbreiding beperkt is. De droog- en waxingtunnels zijn gewoonlijk zeer omvangrijke onderdelen van de packline en de beperkte ruimte vormde een behoorlijke uitdaging. Het team van Maf Roda kon hen echter helpen met deze uitdaging en kon deze tunnels aanpassen, zodat ze in de ruimte van het pakhuis passen.

"Hoewel het systeem de werking van een reeks grote machines inhoudt, is alles geïntegreerd en wordt alles bestuurd vanaf een centraal touchscreen," zegt Conradie. "De Maf Roda-systemen zijn zeer goed ontworpen en de functies zijn goed geïntegreerd."


Lokaal geproduceerde componenten vullen geïmporteerde Maf Roda-onderdelen aan
Maf Roda RSA is een samenwerking aangegaan met Maintech in Zuid-Afrika om bepaalde onderdelen van de packline te leveren, zodat niet alle Maf Roda-onderdelen geïmporteerd hoeven te worden.

"Het was goed voor ons om te zien dat de lokaal geproduceerde onderdelen van uitstekende kwaliteit waren, vervaardigd volgens dezelfde standaard als de geïmporteerde Maf Roda-onderdelen," voegt Conradie toe.

Hij benadrukt dat een belangrijk aspect dat hun keuze voor Maf Roda beïnvloedde, de wereldwijde aanwezigheid van het bedrijf was. Ze werken met mensen uit teeltregio's van over de hele wereld en daardoor blijven ze op de hoogte van de laatste trends in de packline-technologie en hebben ze toegang tot internationaal gespecialiseerde technici.

"Patrysberg is een gloednieuwe klant voor Maf Roda RSA, de zoveelste die toetreedt tot de Maf Roda-familie," zegt Fabrice Blanc. "Dit bevestigt de validiteit van de investeringen die Maf Roda in Zuid-Afrika heeft gedaan in termen van extra personeel en technische capaciteit om een lokale kwaliteitsservice te bieden. Deze investeringen zijn doorgevoerd in antwoord op een groeiende belangstelling voor onze technische oplossingen, waaronder sorteren, elektronisch sorteren en automatisch en gerobotiseerd verpakken, evenals onze expertise in de producten van onze klanten, waaronder citrus," legde Blanc uit.

Grote investering in R&D
"Onze sorteerkwaliteitsapparatuur, zowel extern als intern, is een hoeksteen van onze ontwikkeling," aldus Didier Izard, Export Sales Director van Maf Roda.

"Elk jaar investeren we 3 tot 5% van onze omzet in onderzoek en ontwikkeling om innovatie in al onze procesoplossingen te garanderen. Met elektronisch sorteren blijven we gefocust op het leveren van de meest nauwkeurige en effectieve apparatuur voor de problemen van onze klanten op het veld (bijvoorbeeld ziekten als gevolg van weersomstandigheden of plagen) of de eisen van de markt. Onze missie is om continue innovatie door te voeren en een zeer nauwe werkrelatie met onze klanten te onderhouden, zoals we dat ook met Mouton doen, om de juiste gegevens van hen te verzamelen om onze systemen te verfijnen en ervoor te zorgen dat onze klanten hun opbrengsten kunnen verbeteren."

Door: Louise Brodie, Lucentlands Media

Voor meer informatie:
Maf Roda
Anton Cronjé
Tel: +27 83 822 7182
Email: antonc@mafroda.co.za

 


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven