ADAPT project - Universiteit van Wenen

Wetenschappers werken aan "super-aardappelen"

De aardappel is niet goed bestand tegen de extreme temperaturen of overstromingen die het gevolg zijn van de klimaatverandering. Daarom werken plantenwetenschappers nu aan "super-aardappelen" die bestand zijn tegen lastigere omstandigheden.

Vandaag is de aardappel het vierde meest geteelde voedingsgewas ter wereld, na rijst, maïs en tarwe. Toch blijft de aardappel kwetsbaar voor wateroverlast en hittestress, omstandigheden waartegen de aardappel in zijn oorspronkelijke habitat op grote hoogte in de Andes niet bestand was. Nu het klimaat in Europa steeds meer wordt aangetast, krijgt de aardappel vaker te maken met deze twee tegenslagen.

"Sommige aardappelen zijn heel goed bestand tegen droogtestress, maar ze hebben allemaal grote problemen met hitte en overstromingen," zegt Dr. Markus Teige, plantenwetenschapper aan de Universiteit van Wenen die het ADAPT-project leidt. ADAPT ontwikkelt nieuwe strategieën om ervoor te zorgen dat de productiviteit van de aardappelteelt stabiel blijft, onder de groeiomstandigheden van de toekomst.

In het ADAPT-project werken vier aardappelkwekers en tien onderzoeksinstellingen samen om te onderzoeken hoe sommige aardappelen bestand zijn tegen stress. "We willen stress-acclimatie op moleculair niveau begrijpen", aldus Dr. Teige, "om markers te ontwikkelen voor het veredelen van stresstolerante aardappelen."

Bron: phys.org 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven