Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Europese avocado-markt dit jaar vanaf het begin onder druk

De Zimbabwaanse vereniging van avocadotelers heeft haar telers geadviseerd hun oogst te vertragen in afwachting van bijna 1.000 containers, voornamelijk uit Peru, die onderweg zijn naar Europa "wat maat dat het aanbod van avocado's extreem hoog zal zijn; dit zal ongetwijfeld druk zetten op de prijzen in de toekomst".

Zuid-Afrika exporteert al een tijdje avocado's en waar normaal gesproken Zuid-Afrikaanse avocado's goede prijzen krijgen bij aanvoer van week 19 tot 21, stond de Europese avocado-markt dit jaar vanaf het begin onder druk.

De oorlog in Oekraïne bemoeilijkte de overgang van avocado's van het noordelijk halfrond naar avocado's van het zuidelijk halfrond. Zuid-Afrika moet zo vroeg mogelijk aan Europa leveren, voordat de enorme hoeveelheden uit Peru arriveren.

Israëlische avocado's waren nog op de markt toen de Zuid-Afrikaanse avocado's kwamen, en verwacht wordt dat het late deel van deze markt zal worden beïnvloed door de volumes uit Peru die blijven komen.


Vertraagde zendingen verdienen minder
"De markt begint hoog en eindigt laag. Je probeert je oogst te timen en je zendingen te timen om zo vroeg mogelijk op de markt te zijn. En hoewel we dit jaar minder problemen hadden met koudefronten in de Kaap, hadden we wel problemen met onregelmatige en onbetrouwbare vaarschema's", zegt een avocadoteler uit Tzaneen.

"Eén schip deed er meer dan 50 dagen over om [naar Rotterdam] te varen, meer dan het dubbele van de gebruikelijke vaartijd. Dat is catastrofaal voor ons fruit en het is een grote frustratie voor ons."

Een vertraging van vijf dagen klinkt misschien niet veel, merkt hij op, maar het kan leiden tot een daling van €1 tot €1,5 per karton, "wat een groot verschil maakt".

"Als een schip 15 dagen vertraging oploopt, kan dat gemakkelijk €2 verschil per karton opleveren, en dat vertaalt zich in aanzienlijke verliezen voor de boeren."

Er moeten dit seizoen nog veel uitbetalingen plaatsvinden, maar op dit moment liggen de opbrengsten van de export op het niveau van vijf tot tien jaar geleden, merkt hij op, ruwweg R8 (€0,46) tot R9 (€0,52) per kilo lager dan vorig jaar.

Verkoop binnenlandse avocado's lager dan voorgaande jaren
Lokale retailers hebben de intakes voor hun avocado-programma's met de helft verminderd, vervolgt de avocadoteler uit Tzaneen, in een poging de prijzen te stabiliseren.

"We krijgen redelijke prijzen via onze lokale retailprogramma's, maar de hoeveelheden die we leveren zijn zo veel lager."

De koopkracht staat onder druk, en de verkoop van avocado's in de retail was vorig jaar veel sterker, en het jaar daarvoor zelfs nog sterker, zegt een inkoper van avocado's.

"Ik vermoed dat als gevolg van de grote beschikbaarheid van avocado's op de markten (als gevolg van door hagel beschadigd klasse 3-fruit en de onzekerheid over de export) franchisewinkels liever van de markt kopen dan via retail-distributiecentra."

Retail franchisenemers hebben de keuze om hun product op de markt te krijgen als de prijzen lager zijn (tussen de R14 en R15/kg) en dit heeft op zijn beurt een "ongelooflijk groot" effect op de directe retail-programma's.

Publicatiedatum: