Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Geen zorgverzekering meer nodig voor gevluchte Oekraïners

De Rijksoverheid heeft besloten het declareren van de vergoeding van medische zorg voor vluchtelingen uit Oekraïne te vereenvoudigen. Hierdoor hoeven Oekraïners die gevlucht zijn vanaf 1 augustus 2022 geen Nederlandse zorgverzekering meer af te sluiten, ook niet als ze in Nederland werken. Dit schrijft NFO.

Zij vallen dan onder de Regeling Medische zorg Ontheemden uit Oekraïne (RMO). Als uw medewerker zorg nodig heeft, kan uw medewerker tegen de zorgprofessional (de (huis)arts, therapeut of verpleegkundige) zeggen dat hij/zij zorg ontvangt uit de RMO. Uw medewerker moet dan zijn/haar Burgerservicenummer laten zien. De zorgverlener kan op die manier opzoeken waar de zorgkosten gedeclareerd moeten worden.

Het zorgpakket is ruimer dan de zorg die ze zouden krijgen uit het basispakket. Zo wordt bijvoorbeeld mondzorg bij acute pijnklachten vergoed. Voor Oekraïense vluchtelingen die nu een zorgverzekering hebben, geldt dat  zorgverzekeraars deze beëindigen per 1 augustus. De zorgtoeslag stopt dan ook.

Let op! Oekraïners die geen vluchteling zijn en in Nederland werken hebben ook na 1 augustus een verzekeringsplicht. De RMO-regeling geldt voor iedereen met een Burgerservicenummer met code 46. Code 46 geeft aan dat de ingeschrevene een beroep gedaan heeft op de Richtlijn Tijdelijke Bescherming. Dat burgerservicenummer is afgegeven door de gemeente waar de Oekraïner zich ingeschreven heeft. In de meeste gevallen zal deze code zijn toegekend. Ontheemden met code 46 zijn voor zorgverleners zichtbaar in de verzekeringsgegevens.

Bron: NFO

Publicatiedatum: