Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Met wit/groene LED verlichting aardappeltarra laag houden

Akkerbouwbedrijf Leijten uit Emmeloord bestaat uit André Leijten en zijn vrouw. Ook vader Leijten helpt nog regelmatig mee wanneer het nodig is. Het bedrijf heeft een bouwplan wat als min of meer standaard geldt in hun regio. Dat bouwplan bestaat uit zaaiuien, suikerbieten, graan, wortelpeterselie, wat minder standaard is en poot- en tafelaardappelen. Het areaal wat bewerkt wordt beslaat ongeveer 70 ha. Een deel van het pootgoed, kleinere partijen, wordt in eigen beheer gesorteerd.

De aardappelen en uien worden op het eigen bedrijf opgeslagen. Voor de uien is gekozen voor een bulkbewaring en de aardappelen worden in kisten opgeslagen. Naast ventilatie met buitenlucht is in de bewaring van de tafelaardappelen ook mechanische koeling geïnstalleerd om zo de meest optimale kwaliteit af te kunnen leveren met minimaal gewichtsverlies.

"Juist vanwege die tafelaardappelen was deze bewaarplaats een mooie locatie om ervaring op te doen met de nieuwe groen/witte lampen van Tolsma-Grisnich", zo schrijft het bedrijf. "Deze LED verlichting is uitgevoerd als highbay armatuur. Een LED highbay armatuur heeft als voordeel dat deze een grote stralingshoek heeft, direct veel licht geeft, een lange levensduur heeft en energiezuinig is. Uniek aan deze lamp is dat er geschakeld kan worden tussen wit en groene verlichting. De groene verlichting kan het probleem van groenverkleuring van tafelaardappelen tegengaan. Het is bekend dat aardappelen onder invloed van (wit) licht groenverkleuring in de schil krijgen. Deze aardappels zijn dan niet geschikt voor de supermarkt. Dit groen verkleuren gebeurt niet alleen op het land onder invloed van zonlicht maar kan ook in de schuur tijdens bewaring en verwerking optreden"

Leijten was geïnteresseerd in een kennismaking met dit nieuwe product omdat er in het eerste jaar dat de nieuwe bewaarplaats in gebruik was toch wel wat groenverkleuring voorkwam in de tafelaardappelen door de geïnstalleerde (witte) LED verlichting. Via bewaaradviseur Paul den Engelsen, kwam hij op het spoor van deze nieuwe wit/groene LED verlichting. Leijten is positief over zijn ervaringen in het eerste seizoen: "Groene aardappels zijn niet meer geschikt voor de supermarkt en dat kost de teler geld. Om de kwaliteit te waarborgen voegen de nieuwe lampen zeer veel toe. De lampen zijn hiermee snel terugverdient."

In de praktijk gebruikt Leijten de witte en groene verlichting afwisselend: "Bij alleen het kisten omrijden gebruik je alleen het groene licht. Bij een kwaliteitsinspectie vooral ook het witte licht. De afwisseling tussen groen en normaal ervaar ik nooit als vervelend."

Voor meer informatie:
Tolsma Grisnich
Tel: +31 (0)527 63 64 65
info@tolsmagrisnich.com  
www.tolsmagrisnich.com   

Publicatiedatum: