Eerste pruimen uit Bosnië gearriveerd

Met het arriveren van de eerste goederen uit Bosnië werd begin juli het pruimenseizoen van dit jaar ingeluid. Binnenkort zullen ook de eerste Duitse pruimen van het ras Cacaks Schöne verkrijgbaar zijn. Afgaande op de eerste tekenen staat er echter een uitdagend seizoen voor de deur, deelt directe importeur en jarenlange productspecialist Jan Gütinger ons mee.

De eerste vroege pruimen uit Bosnië kon men relatief snel verkopen. Maar ongeveer net zoals bij de kersen en aardbeien is er volgens Jan ook bij de pruimen een bepaalde terughoudendheid om te kopen te zien. "De vraag in de retail ontbreekt momenteel, hetzelfde geldt voor de groothandelsmarkten, waaraan al de eerste vroege Duitse pruimen van de rassen Katinka en Ruth Gerstetter verkocht werden. Ook in de verwerking, bijvoorbeeld voor bakkerijen en banketbakkerijen, is de vraag tot nu toe eerder terughoudend", ziet de fruithandelaar die gevestigd is in Rietheim-Weilheim.

Obst-Gütinger UG is sinds afgelopen jaar IFF-gecertificeerd en is dankzij het nauwe partnerschap met DHL Food Logistics in staat om snel en alert op aanvragen en marktontwikkelingen te reageren.

Overaanbod dreigt
Volgens de huidige prognoses zullen er dit jaar minder Bosnische pruimen zijn als gevolg van hagelbuien en neerslag in juni. Jan: "Het weer heeft de oogst beïnvloed, maar desondanks zou er eind juli voldoende aanbod van het ras Stanley moeten zijn. Bovendien mogen we dit jaar op een groter aandeel aan pruimen van een groter formaat rekenen." Ondertussen zullen over enkele dagen ook de eerste ladingen uit Servië arriveren.

Ondanks kostenstijgingen zijn de pruimenprijzen over het gehele assortiment gezien ongeveer hetzelfde als vorig jaar.

"Kort gezegd begint het Balkanseizoen dit jaar met lichte vertraging, terwijl de Duitse pruimenoogst naar verhouding vroeg op gang komt. Ook Hongarije zou normaal gesproken al op de markt vertegenwoordigd moeten zijn. Ik vrees dan ook dat alle herkomsten eind juli/ begin augustus volop op de markt zullen komen, wat een enorme impact op de prijzen zou hebben. Rekening houdend met de huidige inzinking van de consumptie, zie ik dit jaar over het geheel genomen een moeilijke afzetsituatie", voorspelt Jan.

Versmarkt versus fruitverwerking
Als gespecialiseerde pruimenhandelaar bedient Jan zowel de versmarkt alsook de verwerkende industrie. "In de fruitverwerking gebruikt men overwegend stevigere, gemakkelijk te ontpitten en niet al te sterk gekleurde pruimen, ook overwegend van klasse I. Over het algemeen liggen de prijzen op de versmarkt echter 10-15 procent hoger. Op de versmarkt zijn de grote pruimen met een diameter van 35 mm, maat 33+, nog steeds het populairst."

Zowel in de Duitse alsook in de buitenlandse steenfruitteelt wordt er steeds meer gebruik gemaakt van hagelbescherming, irrigatie en andere beschermende maatregelen in de strijd tegen klimaatverandering. Zo kan over het algemeen een constante kwantiteit en kwaliteit gegarandeerd worden.

Naast Duitse pruimen en pruimen van de Balkan heeft ook de Moldavische pruimenteelt in de afgelopen jaren sterk aan betekenis gewonnen. "Ook wij kopen sinds ongeveer vier jaar Moldavische pruimen en zien een continu groeiende vraag, vooral laat in het seizoen, na afsluiting van het Duitse seizoen. Moldavische pruimen kunnen namelijk over het algemeen, afhankelijk van volume en kwaliteit, tot in oktober verkocht worden. Voor de rest heeft de pruim zich steeds meer van een herfstproduct naar een zomerproduct ontwikkeld."

Foto's: Fruchtgroßhandel Jan Gütinger 

Voor meer informatie:
Jan Gütinger
Fruchtgroßhandel Jan Gütinger
Eschenweg 16
D-78604 Rietheim-Weilheim, Duitsland
Tel: +49 (0)172 138 00 78
info@fruchtgrosshandel.net    
www.fruchtgrosshandel.net    


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven