Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
BLE week 27

'Turkse suikerabrikozen zetten de toon'

Turkse suikerabrikozen zetten de toon. Hoewel de vraag hiernaar goed was, brokkelden de prijzen op verschillende plaatsen toch af vanwege het grotere aanbod. Spaanse en Italiaanse partijen konden volgens de BLE kwalitatief gezien niet altijd overtuigen, waardoor de prijsvorming soms moeilijk was. Franse abrikozen hadden geen problemen wat betreft hun smaakkwaliteit: deze zeer exclusieve abrikozen waren na het Duitse aanbod het duurst.

De Duitse abrikozen die in Frankfurt, Hamburg en Berlijn arriveerden hadden over het algemeen een aanvullend karakter en kostten in Frankfurt afhankelijk van uitkleuring, merk en aroma tussen de 3,60 en 5 euro per kg. Importen uit Moldavië maakten het aanbod compleet, en dit waren ook de goedkoopste abrikozen op de markt. In München doken ook nog kleine Hongaarse en Griekse partijen op. Over het geheel genomen vertoonden de prijzen eerder een neerwaartse tendens, hoewel de afzetmogelijkheden flink waren verbeterd.

Appelen
De verkoopperiode van de oude Europese oogst liep langzaam ten einde. De beschikbaarheid van Duitse, Italiaanse, Nederlandse en Franse partijen nam inmiddels merkbaar af. Desondanks kon er aan de vraag worden voldaan, aangezien de import van overzee tegelijkertijd toenam.

Peren
De vraag was zeer beperkt, en kon zonder problemen gedekt worden. Aangezien het aanbod steeds vaker conditionele problemen vertoonde brokkelden de prijzen vaak af. Zo moesten de verkopers hun prijzen voor de dominerende Zuid-Afrikaanse en de aanvullende Chileense en Argentijnse partijen verlagen.

Druiven
Het aanbod werd breder, er werden vooral steeds meer rassen uit Italië aangeboden. De aanwezigheid van Sugraone nam duidelijk toe, maar ook Victoria en Red Globe werden relevanter. De vraag was over het algemeen vrij goed, maar desondanks vertoonden de prijzen eerder een neerwaartse tendens.

Aardbeien
Duitse aardbeien domineerden duidelijk de markt. In sommige gevallen kon er niet volledig aan de vraag worden voldaan, omdat aardbeien uit de vollegrond tijdelijk schaars waren en diepvriesaardbeien het tekort niet volledig konden aanvullen. In z'n geheel genomen verliep de handel echter zeer rustig.

Kersen
Het aanbod aan Duitse kersen nam nogmaals toe, en leek inmiddels de overhand te krijgen. Dit kwam ook doordat de Turkse aanvoer af was genomen. De kersen van deze twee herkomsten waren over het algemeen van een overtuigende kwaliteit: de uitkleuring en het formaat beviel de kopers, waardoor zij ze graag afnamen.

Perziken en nectarines
Spaanse ladingen domineerden de markt, gevolgd door Italiaanse ladingen. Het aanbod werd aangevuld met Franse aanvoer, net als met kleinere Griekse leveringen. Vanwege het weer en de vakantie was de vraag merkbaar afgenomen. De prijzen vertoonden vaak een neerwaartse tendens, wat in sommige gevallen de afzet enigszins stimuleerde.

Citroenen
In München en Berlijn domineerden Spaanse citroenen de markt, in Keulen en Hamburg de Argentijnse. In Frankfurt zette de Zuid-Afrikaanse import de toon. Over het geheel genomen was de vraag niet bijzonder groot, er kon zonder problemen aan worden voldaan.

Bananen
De verkoop verliep zeer rustig en zonder bijzondere hoogtepunten. Aan de vraag kon zonder problemen worden voldaan. De beschikbaarheid viel soms zo omvangrijk uit dat de afzetmogelijkheden verder werden beperkt.

Bloemkool
Het Duitse aanbod vormde bijna een monopolie op de markt, slechts af en toe waren er daarnaast ook nog Nederlandse en Belgische bloemkolen op de markt. De aanbodsituatie was niet wezenlijk veranderd. Soms bleef de vraag een beetje achter bij het aanbod.

Sla
Het aanbod aan kropsla op de markt bestond in vrijwel gelijke verhouding uit Duitse en Belgische partijen. Het Belgische aanbod was kwalitatief gezien iets beter en daarom iets duurder dan de concurrentie. De handel in ijsbergsla verliep rustig. De Duitse en Nederlandse partijen werden in een rustig tempo verkocht.

Komkommers
De prijzen stegen, in sommige gevallen ook zeer sterk. Dit was zowel bij de Nederlandse, Belgische als Duitse komkommers te zien, net als bij de Nederlandse snackkomkommers. De redenen waren promoties in de retail, die de beschikbaarheid lieten afnemen.

Tomaten
Nederlandse en Belgische ladingen domineerden duidelijk de markt. Leveringen uit Duitsland, Italië en Polen hadden hooguit een aanvullend karakter. In Frankfurt doken de eerste Duitse ronde tomaten op, die 8 euro per verpakking van 6 kg kostten.

Paprika's
Nederlandse paprika's vormden de basis van het aanbod, dit werd aangevuld met Belgische en Turkse importen. Aan de vraag kon gemakkelijk worden voldaan. Desondanks stegen de prijzen op sommige plaatsen, aangezien de afzetmogelijkheden zich verbeterd hadden.

Bron: BLE

Publicatiedatum: