Granfrutta Zani

Italiaanse abrikozen en pruimen vinden dit jaar hun weg naar het buitenland

"Ons doel is duidelijk: steeds meer buitenlandse markten bereiken en de positie op de binnenlandse markt consolideren", vertelt Antonio Zani, verkoper bij het Italiaanse Granfrutta Zani, over de afzet van abrikozen en pruimen.

"Voor beide producten zien we een hernieuwde mooie interesse vanuit het buitenland. We exporteren 60% van onze abrikozen, voornamelijk naar Duitsland en Groot-Brittannië. Ook de bestellingen van de pruimen van het merk Metis lopen vlot: we staan nog maar aan het begin van het seizoen, maar het ziet ernaar uit dat we 50% van onze oogst zullen exporteren."

De reden voor deze hernieuwde interesse vanuit het buitenland is deels het tekort aan product uit Spanje. "We krijgen natuurlijk bestellingen binnen van onze trouwe buitenlandse klanten, maar ook nieuwe partijen melden zich, wat toch een teken is dat hun gebruikelijke leveranciers problemen hebben. Nu is het aan ons, en ik heb dan over de Italiaanse sector in het algemeen, om goed werk te leveren en een deel van ons marktaandeel dat we verloren hebben weer in te nemen." 

Antonio Zani

"Voor ons is de oogst van abrikozen drie weken geleden begonnen. Na een redelijk goede start van het seizoen, met behoorlijke kwaliteit en prijzen, zorgde een overlapping van product uit het noorden en het zuiden voor wat vertraging op de markt. De volumes stapelden zich immers op. De vooruitzichten voor de komende weken zijn weer iets beter, ook op het vlak van de prijszetting." 

Wie de bomen goed heeft uitgedund, kan nu fruit van grote maten plukken. Die worden beter betaald op de markt. Wie teveel fruit aan de bomen heeft laten hangen, oogst kleinere maten en krijgt minder geld voor zijn waar. 

"Swired en Lady Cot zijn twee rassen die we nu beschikbaar hebben en dit jaar zijn ze echt goed van smaak. De rassen die in augustus worden geplukt zien er mooi uit. We verwachten daar een prima afzet van tot ongeveer 20 september."

Metis
Wat pruimen betreft, is Granfrutta Zani een partner van Metis. "Dit jaar verwachten we 6.000 ton product in Italië. Er zijn immers hectares in productie gekomen die de afgelopen twee jaar zwaar waren getroffen door de vorst. Ook bij pruimen plukken we grote maten dankzij het feit dat we niet alle fruit in de bomen hebben laten hangen." 

"In Emilia Romagna is de oogst een paar dagen geleden begonnen en we zullen tot eind november product op de markt hebben. Dat kunnen we dankzij verschillende rassen waarvan de plukmomenten elkaar opvolgen in de tijd (zie agf.nl van 05/07/2022). Verder stopt het onderzoek niet en zijn er op onze proefvelden meerdere selecties die de komende jaren commerciële rassen kunnen worden", besluit hij. 

Voor meer informatie:
OP Granfrutta Zani
Via Monte Sant'Andrea
48018 Granarolo Faentino (RA) - Italië
Tel: +39 (0)546 695211
antonio@granfruttazani.it 
www.granfruttazani.it


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven