De omloopsnelheid van druiven lijkt vooral in de Italiaanse retail hoog te liggen

De hoge kosten van levensmiddelen beïnvloeden het consumptiegedrag en de levensstijl van de Italiaanse huishoudens. Mensen hebben de neiging wat meer te sparen, ook op de aankoop van groenten en fruit. Deze trend werd de afgelopen maanden al waargenomen bij verschillende producten zoals aardbeien, kersen en ander steenfruit, en lijkt nu ook te gelden voor druiven.

Gelukkig houdt het retailkanaal stand ten opzichte van de groothandelsmarkten. We spraken erover met Domenico Pernice van Pernice Srl, een bedrijf dat nu in de derde generatie is en gespecialiseerd is in de teelt, verwerking en afzet van druiven in Italië en Europa.

"De afzet richting retail loopt vlotter, zowel in binnen- als buitenland. We verzenden enkele tientallen pallets per dag vanuit ons magazijn in Turi (Bari). Natuurlijk merken we ook hier een tragere markt ten opzichte van vorig seizoen, maar het verschil met de groothandelsmarkten is duidelijk, waarnaar de aanvoer met maar liefst 20-25% is afgenomen. Supermarkten blijven frequent bestellingen plaatsen, terwijl er naar de groothandelsmarkten vaak maar een paar pallets per week gaan. De broekriem wordt duidelijk aangehaald."

"Qua prijzen is er nog geen stabiele situatie bereikt: voor de traditionele druiven hebben we het momenteel over € 2,00-2,50 per kilo, voor pitloze druiven over € 4 per kilo. Onze druiven zijn hoogwaardige producten met een hoge Brix-waarde en een uitstekende kleuring. De prijzen liggen in de lijn van die van vorig jaar, ondanks de stijging van de energie-, verpakkings- en brandstofprijzen. Het is duidelijk dat de winstmarges dalen, maar het zou wenselijk zijn dat alle spelers in de toeleveringsketen en niet alleen de telers het gelag betalen. Om de consumptie in deze moeilijke periode aan te zwengelen, stellen wij voor om het grote verschil tussen telersprijs en consumentenprijs te beperken."

Op dit moment hebben we drie rassen beschikbaar: Victoria, Black Magic en de pitloze Millenium-druif. Maar binnenkort rijpen ook vele andere witte, rode en zwarte pitloze druiven, evenals de Italia-druif, het paradepaardje van dit bedrijf, die tot en met december beschikbaar zal zijn vanuit de koelcellen.

"We leveren druiven aan veel Italiaanse en buitenlandse supermarkten en groothandelsmarkten, voornamelijk in het noorden van Italië en in Noord-Europa, waar Duitsland onze grootste afzetmarkt is. De druiven onder het merk Pernice worden volgens de voorkeuren van de klant verpakt in twee soorten verpakkingen: in kartons van 5 kg (30x40 cm) en in houten kisten van 7 kg (30x50 cm)."

Voor meer informatie:
Pernice Srl
Via Santa Teresa snc
70010 Turi (Bari) - Italië
Tel: +39 (0)80 8912627 /+39 345 688 1376 
info@pernicesrl.it
pernicesrl.it


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven