Oplossing nodig voor de export van Polen naar Egypte

Verdubbeling Poolse appeloogst verwacht

De Poolse appeloogst lijkt dit seizoen veel groter te worden dan die van vorig jaar. "Het weer is heel goed geweest voor de groei van de appelen. We zullen veel meer volumes ter beschikking hebben. We zouden zelfs kunnen zeggen dat er te veel appelen aan de bomen hangen. Normaal gesproken pluk ik zo’n 800 ton Goldens, dit jaar verwacht ik 1.600 ton te oogsten. Een verdubbeling dus", zegt Mohamed Marawan, eigenaar van Sarafruit. "Dit geldt voor de meeste, zo niet alle rassen in mijn boomgaarden. De opbrengsten zijn dus erg hoog, maar omdat er telers zijn die de stekker uit hun appelbedrijf hebben getrokken, is het onduidelijk wat de totale Poolse oogst zal zijn." 

Marawan stelt dat er enkele telers de appelteelt hebben opgegeven vanwege het tegenvallende seizoen vorig jaar. "Vorig seizoen was niet erg winstgevend. De grondstoffenkosten waren hoog en de telersprijzen waren erg laag. Sommige telers kozen ervoor om niet al hun appelen te oogsten en ze lieten ze gewoon aan de bomen hangen. Anderen hebben via de export winst kunnen maken en zijn voor het komende seizoen blijven investeren in hun boomgaarden. Of de hogere opbrengst positief zal uitdraaien voor de telers, hangt af van de prijs. Ik zet mijn appelen bijvoorbeeld alleen op de buitenlandse markt af. Ik verkoop ze niet in Polen, waar de prijzen lager zijn. Maar als er een recordoogst is, kan dat ook leiden tot lagere prijzen in de export. Het wordt dus nog even afwachten hoe het uitpakt." 

Sommige Poolse telers vrezen een gebrek aan arbeidskrachten dit jaar, nu Oekraïners in de oorlog vechten in plaats van fruit te oogsten in Polen. Marawan voelt dat de prijs van arbeid zal stijgen, maar er zouden genoeg mensen beschikbaar moeten zijn die willen werken. "Ondanks de oorlog in Oekraïne heb ik het gevoel dat er dit seizoen nog genoeg arbeidskrachten zullen zijn voor de oogst. De kosten zullen stijgen, aangezien we de oogstmedewerkers iets meer moeten betalen, maar het vinden van personeel zou geen probleem mogen zijn." 

Aangezien Egypte de belangrijkste markt is voor Sarafruit, zullen de problemen met de Egyptische Centrale Bank met betrekking tot importtransacties eerst moeten worden opgelost om van het seizoen een succes te kunnen maken. "Ik heb gehoord dat de Poolse regering in gesprek is met de Egyptische commissie om een oplossing uit te werken. Natuurlijk zullen er gesprekken plaatsvinden over het handelsakkoord, maar de grootste speler zal de Centrale Bank zijn, want zij moeten het geld vrijgeven dat bestemd is voor de exporteurs in Polen. Dit is niet alleen een probleem voor de appelsector, het heeft gevolgen voor alle export naar Egypte. Ons plan is nu om een bedrijf op te zetten in Egypte, maar daarna hebben we nog toestemming nodig om te importeren, wat niet zo evident is voor een nieuw opgericht bedrijf. Ik hoop dat er vlug een oplossing uit de bus komt." 

Voor meer informatie:
Mohamed Marawan
Sarafruit
Tel: +48 537 935 155 (Polen)
office@sarafruit.eu   
www.sarafruit.eu 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven