Dynamische groei Westimex

Uit de oude doos: 30% van alle chips in Nederland, België en Frankrijk komt uit Veurne

Het zal niet vaak zijn voorgekomen dat een bedrijf zich in nauwelijks 16 jaar zo dynamisch ontwikkeld heeft als Westimex (Belgium) in Veurne, producent van chips en aardappelsnacks. In 1970 ontstaan als dochter van het Britse biscuitconcern United Biscuits, maakte de onderneming sindsdien een bijzonder spectaculaire groei door, die het best door de volgende cijfers geïllustreerd kan worden. In 1970 kocht het Engelse moederbedrijf twee kleine chipsfabrieken op,
nl. één in Krabbendijke en één in het Belgische
Nieuwkerke. Beide bedrijven werden verenigd in de N.V. Westimex, die toen reeds chips op de markt bracht in België, Nederland en Duitsland.

Alvorens tot chips of andere snacks verwerkt te worden, ondergaan de aardappels een nauwkeurige kwaliteitscontrole.

Elk uur wordt bij Westimex in Veurne 7.500 kilogram chips geproduceerd. De foto toont de nacontrole van de reeds gebakken aardappelschijfjes op de lopende band.

Omdat de productie van beide fabrieken, 600 kg chips per uur, bij lange na niet aan de vraag kon voldoen, besloot de concernleiding de twee productiebedrijven te vervangen door één nieuwe fabriek, waarvoor als vestigingsplaats Veurne werd gekozen. In 1974 startte het nieuwe bedrijf op het industrieterrein in Veurne.

Overzicht van de verpakkingsafdeling

De dozen chips en andere snacks worden gepalletiseerd en voor  verzending gereed gemaakt.

Zowel de aardappeltelers als de werkgelegenheid in West-Vlaanderen bleken en blijken nog steeds zeer gebaat met de komst van de fabrikant van de bekende Croky-chips en andere krokante zoutjes. In de afgelopen 12 jaar nam het aardappelverbruik van Westimex toe van 9.000 ton tot 80.000 ton per jaar. De helft van deze grondstof komt uit de wijde omgeving, terwijl de andere helft uit Nederland wordt aangevoerd.

In lange rijen verlaten de dozen de verpakkingsafdeling om naar alle windstreken getransporteerd te worden.

Het personeelsbestand evolueerde van 95 tot rond 500 mannen en vrouwen. In Veurne steeg de productiecapaciteit van 1.500 kg per uur tot 3.300 kg in 1979 en bedraagt thans [1986] 7.500 kg per uur. En wat te zeggen van de evolutie van de omzet die in 1974 met 90 miljoen BF startte en vorig jaar op 2,5 miljard uitkwam?

Bron: Primeur 12 - Jaargang 01 - 12 september 1986


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven