Voedselprijzenmonitor WUR

Ondanks stijging algemene voedselprijzen dalen prijzen groenten en fruit in mei

In de maanden april en mei zijn de prijzen voor voeding over het algemeen gestegen. De prijs van groenten en fruit daalde echter, terwijl de prijs van aardappelen nagenoeg gelijk bleef. Dit blijkt uit de tweemaandelijkse toelichting op de voedselprijzenmonitor van Wageningen Economic Research en CBS.   

De voedselprijzen lagen in mei fors hoger dan vorig jaar vlak voor de zomer. Fruit is 5 procent duurder geworden. De prijzen voor aardappelen en verse groenten lagen 10 tot 15% hoger dan vorig jaar in mei. 

De energieprijzen zijn momenteel hoog en beschikbaarheid van bijvoorbeeld voedergranen en zonnebloemolie is beperkt als gevolg van de oorlog in Oekraïne. De effecten hiervan werken door in hele keten: van de boer via de verwerkende industrie, handel en uiteindelijk naar de consument. In mei lagen de af-boerderijprijzen voor  aardappelen 60% tot 75% hoger dan vorig jaar mei. Hierdoor zijn de gewoonlijk stabiele prijzen van verwerkers ook fors gestegen.

Aardappelen: Oplopende prijzen voor boeren en verwerking
De consumentenprijsindex van aardappelen is in mei 2022 uitgekomen op 131 punten (2015=100). Dat is nagenoeg gelijk aan de consumentenprijs in maart, en 10% hoger dan in mei vorig jaar. De prijsindex af boerderij kwam in mei uit op 161 punten, 11% hoger dan in maart. In mei 2021 lag de prijsindex af boerderij nog op 92 punten. De prijsindex van de verwerkende industrie stabiliseerde en kwam in mei 2022 uit op 141 punten (2015=100), 12% hoger dan de producentenprijs twee maanden eerder, en 24% hoger dan in mei vorig jaar.

Groenteprijzen sterk seizoensgebonden 

Ontwikkeling consumentenprijs van fruit

Bron: Agrimatie


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven