Prijzen gaan als een achtbaan op en neer

China opent officieel nieuw perenseizoen

Hebei is een van de belangrijkste teeltgebieden voor Chinese exportperen. De oogst van het nieuwe seizoen is al begonnen. Xie Xiaowei van Hebei Gaoma Trade sprak onlangs over de marktvooruitzichten voor dit seizoen.

Handelsbedrijven zijn al begonnen met het bestellen van de eerste peren om hun opslagstations te bevoorraden. De algemene smaak is niet geweldig, maar de prijs is niet slecht. Dit is een goed begin van het inkoopseizoen.

"Het totale opbrengst van Hebei-peren is dit jaar gedaald. Dat komt vooral omdat de perenprijs vorig jaar laag was en een aantal telers hun vertrouwen in peren verloren, zodat ze besloten ander fruit te telen of om hun perenboomgaarden gewoon op te geven. Sommige telers zijn zelfs zo ver gegaan dat zij hun perenbomen hebben gekapt en op meer rendabele gewassen zijn overgeschakeld. Dat is de reden waarom de totale perenopbrengst is gedaald," aldus Xie.

In de eerste helft van dit jaar waren de verkoopvoorwaarden voor Hebei-peren nog vrij goed, maar vanaf maart begon de prijs te stijgen omdat de opgeslagen hoeveelheden begonnen op te raken. De eigenaars van opgeslagen peren konden hun investering terugverdienen.

Op dit moment loopt het verkoopseizoen van oude peren op zijn einde. De prijs is nog steeds vrij hoog. Volgens Xie "was de aankoopprijs in 2021 laag en de verkoopprijs hoog, zodat de winst vrij goed was. En de productbeweging verliep vlot. De nieuwe oogst van vroeg-seizoensrassen zoals Green Jade, Early Crunchy en New Pear no. 7 is onlangs op de markt gekomen. De aankoopprijs begon hoog, maar daalde daarna."

De aankoopprijs van Crown-peren daalde op 11 juli 2022. De aankoopprijs daalde van € 0,41 tot ongeveer € 0,29. In sommige gevallen daalde de aankoopprijs zelfs tot minder dan € 0,29. Deze prijstendens is zeer vergelijkbaar met de prijs van Green Jade, die plotseling sterk is gedaald.

De teeltgebieden van peren leveren rechtstreeks aan de markt. Niet alleen zijn de telers niet bereid hun prijzen te verlagen, maar ook de handelaren zijn bang voor een plotse daling. Wanneer de prijs echter daalt, zullen handelaren met opslagruimte snel peren inkopen en op dat ogenblik zal de prijs stabiliseren of zelfs weer gestaag stijgen.

Hebei Gaoma Trade is gevestigd in Zhao County, Hebei. Het bedrijf bezit een grote perenboomgaard met een areaal van meer dan 333 ha. Zij telen een verscheidenheid aan perenrassen waaronder Crown-peren, Chinese witte peren, Snowflake-peren, Green Jade-peren, Witte Jade-peren, Ronde Gele-peren, Fengshui-peren en Xingao-peren.

Xie: "Onze peren werden de laatste jaren hoofdzakelijk op de binnenlandse markt verkocht via een combinatie van online en offline verkoopkanalen. We zijn nauwkeurig in onze selectie van peren om ervoor te zorgen dat aan de eisen van onze klanten wordt voldaan."

De variëteit aan peren op de exportmarkt is enorm, maar de export van Crown-peren is relatief groot. Er zijn verschillende redenen voor deze situatie. Ten eerste zijn deze peren uniek in die zin dat hun leveringsseizoen het hele jaar duurt. Bovendien is de hoeveelheid van de opslag van deze peren vrij groot, wat betekent dat het aanbod stabiel is.

Op de vraag naar exportplannen en -verwachtingen voor dit seizoen, antwoordde Xie het volgende: "Ik heb begrepen dat van de vele exportbestemmingen, Hebei peren vooral in Zuidoost-Azië terechtkomen. Het nieuwe exportseizoen is nog maar net begonnen en de huidige prijs is vrij hoog. Hoe de markt zich zal ontwikkelen hangt af van de hoeveelheid in de opslag. Ik denk dat de inkoopprijs de komende dagen nog verder zal dalen. Ondanks de algemene economische ontwikkelingen kan ons bedrijf goed overleven op onze reputatie en de productkwaliteit van onze peren. Wij hebben een stabiel aandeel op de binnenlandse markt. En we hopen dit jaar onze exportkanalen verder uit te breiden, zodat nog meer consumenten kunnen genieten van onze heerlijke Chinese peren van topkwaliteit. Wat exportmarkten betreft, hebben wij geen voorkeur. We verwelkomen alle geïnteresseerde partijen met open armen."

Voor meer informatie:
Hebei Gaoma Trade Co., Ltd.
Mr. Xie Xiaowei
+86 195 6790 5859
+86 182 2132 5962
Xiexiaowei0902@163.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven