Truffels: Het zwarte goud van Nieuw-Zeeland

De eerste zwarte Périgold-truffels (Tuber melanosporum) werden in 2015 gevonden en nu leveren Colin en Maureen Binns aan restaurants en organiseren ze truffeljachten tijdens het oogstseizoen.

"Je hebt altijd zorgen over hoeveel truffels er zullen zijn en wat voor kwaliteit je gaat krijgen," zegt Maureen. "Twee jaar geleden was het aroma fantastisch, vorig jaar was het aroma niet zo sterk. Het hangt af van het klimaat, hoeveel regen en hoeveel kou je krijgt dat seizoen. Daar kunnen we niets aan veranderen; het enige wat we kunnen doen is proberen zo goed mogelijk te produceren. Ik word nerveus als ik me te veel zorgen maak, maar ik ga me geen zorgen maken omdat ik weet dat er truffels zijn en ik weet dat we een goede hond hebben die ze zal vinden."

Het echtpaar huurde voorheen een rondreizende truffelhondendienst in om rijpe truffels op te sporen, maar besloot dat het het beste zou zijn om hun eigen hond op te leiden om hun truffelbos regelmatig te controleren.

Hun eigen truffelhond ter plekke bleek van onschatbare waarde: Jed vond de truffels regelmatig om de dag in plaats van te moeten vertrouwen op iemand anders die zijn hond sporadisch meebracht om te controleren.

Volgens de NZTA gedijen zwarte Périgold-truffels het best op plaatsen met een vrij waterdoorlatende bodem, bij voorkeur leemgrond met niet meer dan 30 procent klei. Ze hebben een pH-waarde van de bodem nodig van 7,5 of hoger, ongeveer 700 mm neerslag, en zonnige ligging met veel zonuren, om een open, zonnige bosgrond te creëren.

Bron: hortnz.co.nz


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven