Appelprijzen in de EU blijven hoog

De gemiddelde prijs van Poolse appelen is in de afgelopen zes maanden (jan -jun 2022) met 46% gestegen tot 187,2 euro/ton, vergeleken met het vorige halfjaargemiddelde (jul-dec 2021). De appelprijzen in de EU stegen in lijn met de aanbodbeperkingen tegen de achtergrond van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, dat een impact heeft op de wereldhandel en de inflatie aanwakkert, vooral in de EU.

Volgens de World Apple and Pear Association (WAPA) waren de appelvoorraden in Europa op 1 mei 2022 met 17,1% j-o-j gestegen tot 1,54 miljoen ton. De stijging betreft vooral de rassen Red Jonaprince, Jonagold, Gala en Golden Delicious, die alle met meer dan 25% j-o-j zijn toegenomen. Ondanks de grote voorraden blijft de onzekerheid op de markt over de oorlog tussen Rusland en Oekraïne de vrees voor het aanbod aanwakkeren en de prijzen hoog houden.

Verwacht wordt dat de uitvoer van appelen uit de EU licht zal dalen, met 1,3% j-o-j tot 1,07 miljoen ton in het verkoopseizoen 2021/22, als gevolg van een krapper aanbod in Italië en Frankrijk. De handel heeft ook te lijden gehad onder een embargo op de uitvoer van appels uit de EU naar Wit-Rusland, dat werd ingesteld als vergelding voor sancties, waardoor er een overschot op de markt is ontstaan, met name in Polen, de grootste appelproducent van de EU.

Bron: mintecglobal.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven